asteroid

Japanska sonda sletjela na asteroid

Japanska svemirska agencija je saopštila da podaci koje je poslala svemirska sonda "Hayabusa 2" pokazuju da je ona juče uspješno sletjela na daleki asteroid i izvela istorijsku misiju prikupljanja uzoraka tla za koje se naučnici nadaju da će doprinijeti razumjevanju porijekla Sunčevog sistema.

Zemlji se približava asteroid, astronomi tvrde da bi mogao da nas udari

Asteroid promjera 40 metara Zemljinu orbitu prelazi 9. septembra, a astronomi upozoravaju da postoji dobra šansa da udari u našu planetu.

U nedjelju će blizu Zemlje projuriti ogroman asteroid s vlastitim mjesecom

NASA-ini promatrači asteroida objavili su kako će ove nedjelje blizu Zemlje projuriti veliki dvostruki asteroid, piše EarthSky.

Kinetički udar: "Hera" spasava Zemlju

Autonomna letjelica Evropske svemirske agencije presretaće asteroide i prikupljati informacije o njihovom sastavu.

Test odbrane Zemlje od asteroida

Ovih dana svemirska agencija NASA organizuje misiju s ciljem da isproba novu tehnologiju koja ima zadatak ako misija uspije da preusmjeri asteroide koji su opasni za čovječanstvo i planetu Zemlju!

Asteroid nikad bliži: Sutra prolijeće pored Zemlje

U sredu ujutro, oko 7.30 časova po srednjeevropskom vremenu, veliko nebesko tijelo proći će nadomak Zemlje. Biće to najbliže što nam je ovaj asteroid prošao iznad glava u šest posljednjih prolazaka nebom u posljednjoj deceniji.

Ovaj asteroid bi mogao da ugrozi Zemlju?

Ruski astronomi potvrđuju računice prema kojima bi veliki asteroid "Apofis", veličine 325 metara, mogao da ugrozi Zemlju 2068. godine

Čovječanstvo nema plan za odbranu od udara asteroida

Čovječantvo u ovom trenutku nema spreman scenario za odbranu od eventualnog udara velikog asteroida u Zemlju, bez obzira na brojne holivudske vizuelne pretpostavke koje smo gledali u proteklih 10 godina, kaže za Tanjug Branko Simonović, iz Astronomskog društva Ruđer Bošković.

NASA stigla do asteroida koji bi mogao da udari u Zemlju

Poslije dvogodišnjeg jurenja, Nasina sonda stigla je do asteroida Benua. Robotski istraživač Oziris-Reks u ponedjeljak se udaljio 19 kilometara od svemirske letjelice, a u asteroidovu orbitu trebalo bi da uđe do kraja godine. Nijedna svemirska letjelica nikada do sada nije prišla jednom takvom tijelu.

Asteroid ubrzao, naučnici misle da je vanzemaljski objekat

Prvi poznati međuzvjezdani objekat koji putuje kroz naš Solarni sistem mogao bi da bude gigantsko vanzemaljsko solarno jedro poslato da traži znake života, pokazala je nova studija.

Najčitanije