dron

Prvi australijski vojni dron sa veštačkom inteligencijom

Australijski centar kompanije Boeing predstavio je danas prototip vojnog drona na mlazni pogon koji će, kako se nadaju konstruktori, u bliskoj budućnosti moći da izvršava kompleksne borbene zadatke i uvede vještačku inteligenciju i na bojno polje, prenosi CNN.

Malezija testira upotrebu dronova za dezinfekciju urbanih sredina

​Malezija, baš kao i ostatak svijeta, trenutno ohrabruje svoje građane da ostanu kod kuće. Postoji zabrana kontrole kretanja gdje ljudima nije dozvoljeno da napuštaju svoje domove, osim ako to nije osnovna aktivnost, poput kupovine namirnica, odlaska kod ljekara i tako dalje.

Dron na aerodromu u Frankfurtu, nema slijetanja ni polijetanja

FRANKFURT - Iznad aerodroma u Frankfurtu primjećen je dron zbog čega do daljeg neće biti slijetanja i poletanja sa tog aerodroma, saopštila je njemačka Agencija za kontrolu letenja.

Turski dronovi ubili 19 sirijskih vojnika

DAMASK - U napadu turskih dronova u Idlibu poginulo je 19 pripadnika sirijskih vladinih snaga, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, a prenosi BBC.

Pancir-S se bori i protiv mini-dronova

MOSKVA - Radarska stanica i rakete ruskog protivvazduhoplovnog raketnog sistema Pancir-S dostigle su sposobnost da se bore protiv mini dronova, izjavio je danas Valerij Slugin, glavni projektant za protivvazduhoplovne sisteme u Projektantskom birou Šipunov pri državnoj kompaniji Rostek.

Ukinuta zabrana korišćenja dronova na Šri Lanki

KOLOMBO - Vlasti Šri Lanke ukinule su danas zabranu korišćenja bespilotnih letjelica koja je uvedena nakon terorističkih napada koji su se dogodili na Uskrs prošle godine, a kojima je poginulo 263 ljudi.

FT: CIA prve dronove koristila za praćenje srpske vojske

VAŠINGTON - Dronovi "gnat", koji su prototip Pentagonovih dronova "predator" testirani su tokom rata u BiH 1993. godine i korišteni su za praćenje kretanja srpskih tenkova i vojske, objavio je "Fajnanšel tajms" (FT).

Srbija nabavila kineske dronove ubice, niko u regionu ih nema

Vojska Srbije uskoro će, prvi put u istoriji, u svom sastavu imati šest naoružanih izviđačko-borbenih dronova!

Putin: Roboti i dronovi jačaju rusku vojsku

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da upotreba robota i dronova nekoliko puta povećava kapacitete ruske vojske.

Srpske kompanije jedan od ključnih dobavljača dijelova za "drona-ubicu"

Srpska vazduhoplovna industrija polako postaje dominantno fokusirana na razvoj i proizvodnju dronova. Veća proizvodnja dronova moguća je zbog toga što sada možemo nabrojati više aktivnih projekata besposadnih letjelica nego onih sa posadom.

Najčitanije