kolumna

Zajedničko regionalno tržište i program Republike Srpske

Investicioni plan Evropske komisije, vrijedan gotovo 30 milijardi evra, a koji se tiče integrisanog regionalnog tržišta i zajedničkog ekonomskog prostora zemalja zapadnog Balkana, pokazao je put onima koji žele da (ga) vide. Uz sve poteškoće, naslijeđene probleme u regiji, konflikte i nepovjerenja, ovo je put kojim će se u budućnosti ovaj naš prostor kretati.

Ukop oca

"Otac je doduše umro. Sa smrću završava sve, ali ukopom završava krug koji u ovom slučaju nije završen!"

Čestita sutkinja Priska Matimba Niambe

Presuda koju je generalu Ratku Mladiću 8. juna 2021. godine izrekao Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične tribunale, nasljednik Tribunala u Hagu, ostaće upamćena u pravnoj istoriji ne po onome što je sadržano u većinskoj odluci članova tog žalbenog vijeća, već po tome šta je jedna žena, kao istinski čestita osoba i sudija predsjednik tog žalbenog vijeća, napisala u svom izdvojenom neslažućem mišljenju.

Licemjerstvo naše vlasti i opozicije

Nedavno sam spominjao misao dr Zorana R. Tomića, profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji kaže da je vrijeme "kadro da učvrsti mitove i zablude", ali i da je "učinak vremena precenjen, prašina te distance ne leči stare rane, ali ih često magli".

Jes pejper

Nakon dvadeset pet godina od građanskog rata u Bosni i Hercegovini ili kako se u Dejtonskom sporazumu navodi - tragičnog sukoba u regionu, došlo je vrijeme konačnog rješavanja budućnosti bivše "Jugoslavije u malom". To se može nazvati - Dejtonski sporazum ili mirni razlaz.

Okamenjene metafore

ISTOČNO OD SA - RAJA. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je početkom aprila pismo gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, u kome je tražio uklanjanje tabli sa natpisima na zgradama Vijećnica i Ulici Ferhadija, kojima se kako je naveo srpski narod kao jedan od konstitutivnih naroda po Ustavu BiH "karakteriše kao zločinački i agresorski".

Razbij blokadu

Priče i polemike oko pandemije i dalje uzimaju mnogo kiseonika u javnom prostoru. Teško je očekivati da tako neće biti i u narednom, nepredvidivom periodu.

Kako je propala naša revolucija?

"BUREK REVOLUCIJA". Te 2014. godine bila je stogodišnjica Sarajevskog atentata, kojim je počeo Prvi svjetski rat, 25 godina pada Berlinskog zida i komunizma, izborna godina u BiH i Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Brazilu, na kome je reprezentacija BiH prvi put nastupila kao samostalna država, dakle, idealna prilika za odušak političkog adrenalina.

Broj jedan svih vremena!

Bliži se mart. Priroda će početi da se budi, proljeće će pokucati na naša vrata. Mart je i vrijeme kada će Novak Đoković postati teniser sa najviše sedmica provedenih na prvom mjestu ATP liste od kada se igra ovaj sport i bilježe rezultati.

Kolektivno sjećanje i pravednici Bosne i Hercegovine

Kada je riječ o kolektivnom sjećanju i njegovom značenju za ljude i društva, ova sedmica je kao nijedna druga.

Najčitanije