lijekovi

Uvoz lijekova težak 169 miliona KM

BANJALUKA - Od svih grupa proizvoda koji su u RS uvezeni u 11 mjeseci 2019. godine, najveće učešće ostvarili su lijekovi, s ukupnom vrijednošću od čak 169 miliona KM.

Predsjednica Komisije dala ostavku pred odluku o ruskim lijekovima

BANJALUKA - Tijana Kovačević, predsjednica Komisije za lijekove u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, podnijela je ostavku na tu funkciju kao i na članstvo u samoj komisiji.

FZO RS: Ubrzati procedure izdavanja dozvola za promet ruskih lijekova

BANJALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja RS očekuje od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da ubrza procedure izdavanja dozvola za promet ruskim farmaceutskim kompanijama i da ne dozvoli da postane talac tromosti i uticaja raznih lobista kojima očito ne odgovara prodor ruskih lijekova na tržište BiH, saopšteno je iz Fonda.

FBiH ne želi ruske lijekove u BiH

BANJALUKA - Članovi Komisije za lijekove iz Federacije BiH, njih sedam, protiv su toga da lijekovi proizvedeni u Ruskoj Federaciji dođu na tržište Bosne i Hercegovine, iako, kako tvrde upućeni, ne postoji nijedan medicinski razlog za to.

Apoteke u Tuzli ne izdaju lijekove na recepte

TUZLA - Komora magistara farmacije Tuzlanskog kantona, Komora magistara FBiH te 55 javnih i privatnih apoteka u TK obavijestili su javnost da od 1. januara ne izdaju lijekove na recepte sa esencijalne liste jer apoteke nisu potpisale novi ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK.

Primjenom Pravilnika o cijenama lijekova uštede 56 miliona, marže previsoke

BANJALUKA - Prema procjenama Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, primjenom Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH godišnje se uštedi oko 56,2 miliona KM.

Prevelika upotreba lijekova skraćuje život

Prevelika upotreba lijekova, odnosno predoziranje, dovelo je do skraćivanja životnog vijeka Amerikanaca, navodi Nacionalni centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Stari antibiotici i lijekovi rizik za vodu i okolinu

U svijetu rastu strahovi od pogubnog uticaja nekontrolisane potrošnje antibiotika u medicini i stočarstvu na okolinu i na ljudsko zdravlje.

Kućni lijekovi protiv prehlade: Supa i kupka u borbi protiv virusa

Kako se brzo riješiti prehlade, jedno je od najčešće postavljanih pitanja u ovo doba godine.

Raste broj pacijenata s psihičkim poremećajima, lijekovi teže dostupni

TUZLA - Broj osoba sa psihičkim poremećajima u svijetu je u porastu, govore podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Posebno se to odnosi na osobe s depresijom, te struka smatra da će ona biti glavni uzrok onesposobljavanja ljudi do 2030. godine.

Najčitanije