morbile

Od morbila 864 oboljela, najviše nevakcinisanih

SARAJEVO - Na području Kantona Sarajevo od 18. januara do danas od morbila je oboljelo 864 lica, od kojih 797 nije bilo vakcinisano, podaci su Zavoda za javno zdravstvo ovog kantona.

U FBiH više od 1.300 građana oboljelo od morbila

Federacija BiH proteklih nekoliko mjeseci borila se s najvećom epidemijom morbila nakon agresije na našu zemlju.

Najveća epidemija morbila od rata u FBiH

SARAJEVO - Federacija BiH (FBiH) proteklih nekoliko mjeseci borila se sa najvećom epidemijom morbila od okončanja rata u BiH, a Zavodu za javno zdravstvo FBiH od početka godine do avgusta prijavljena su 1.304 slučaja oboljelih.

U Sarajevu za šest mjeseci 856 oboljelih od morbila

SARAJEVO - Na području Kantona Sarajevo od 18. januara do 26. jula od morbila je oboljelo 856 lica, od kojih 789 nije bilo vakcinisano, kod 34 status je nepoznat, dok je kod 25 riječ o nepotpunoj vakcinaciji, podaci su Zavoda za javno zdravstvo ovog kantona.

Epidemija morbila u Istočnom Sarajevu i Palama

ISTOČNO SARAJEVO - Domovi zdravlja Pale i Istočno Sarajevo prijavili su danas Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske epidemije morbila.

Bolnica Srbija zabranila posjete zbog morbila

ISTOČNO SARAJEVO - U bolnici "Srbija" u Istočom Sarajevu od danas su zabranjene posjete zbog nepovoljne epidemiološke situacije u okolini i povećanog broja pacijenata kod kojih je dijagnostikovano da boluju od morbila, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Šta kad neko nosi i prenosi virus morbila a to i ne zna?

Doktori u SAD koriste elektronske zdravstvene kartone svojih pacijenata kako bi identifikovali one koji su nevakcinisani i potencijalno zaraženi, čime žele da pomognu u suzbijanju najmasovnije epidemije malih boginja u posljednjih 25 godina.

Aćimović: Odlaganjem MRP vakcine dovodimo dijete u rizik od obolijevanja

BANJALUKA - U Evropi je tokom 2018. godine bilo 74 smrta slučaja od morbila, od tog broja u Srbiji je bilo 15 slučajeva, a kako bi se spriječile komplikacije i smrtni ishodi, moramo vakcinisati djecu na vrijeme, ali se vakcinisati moraju i odrasli koji nisu vakcinisani.

U Sanskom Mostu i beba zaražena morbilama

SANSKI MOST - Registrovani su prvi slučajevi oboljelih od morbila u Sanskom Mostu, a radi se o troje malodobne djece, među kojima i jedna beba, potvrdila je Elvira Serdarević, pedijatrica u Domu zdravlja.

Epidemija morbila u Njujorku

​NJUJORK - U jednom okrugu američke države Njujork proglašeno je vanredno stanje zbog jedne od najvećih epidemija morbila u poslednjih nekoliko decenija.

Najčitanije