muzej

Sud odbio zahtjev da muzej Aja Sofija ponovo postane džamija

ANKARA - Najviši turski sud odbacio je danas zahtjev da istanbulsko zdanje iz vizantijskog doba Aja Sofija - crkva koja je prvo pretvorena u džamiju, pa u muzej - ponovo postane džamija.

Proglašen najbolji muzej na svijetu

Pariski muzej Orsej proglašen je najboljim muzejom na svijetu za 2018, prema utiscima turista na sajtu Trip advajzor (TripAdvisor).

Izložba radova priznate fotografkinje Helge Paris u Banjaluci

BANJALUKA - Poznata po svojim fotografskim svjedočanstvima svakodnevnog života Istočne Njemačke, Helga Paris je priznata njemačka fotografkinja čija će izložba "Helga Paris: Fotografije" biti otvorena večeras s početkom u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS) u Banjaluci.

U uništenom muzeju pronađena lobanja stara 11.500 godina

Na zgarištu Brazilskog nacionalnog muzeja u Rio de Žaneiru pronađena je lobanja za koju se vjeruje da je pripadala jednom od najznačajnijih muzejskih eksponata.

Švedski muzej vraća ukradenu sliku Oskara Kokoške

STOKHOLM - Švedski muzej pristao je da pravnim nasljednicima vrati sliku Oskara Kokoške koju su ukrali nacisti.

Požar progutao 200 godina star Nacionalni muzej u Rio de Žaneiru

RIO DE ŽANEIRO - Ogroman požar progutao je u noći između nedjelje i ponedjeljka 200 godina star Nacionalni muzej Rio de Žaneira, cijenjenu ustanovu koja je čuvala eksponate egipatske, starogrčke i rimske umjetnosti, kao i neke od prvih fosila pronađenih u Brazilu.

Požar progutao Nacionalni muzej u Riju, otišlo 200 godina rada

RIO DE ŽANEIRO - Ogroman požar noćas je progutao 200 godina stari Nacionalni muzej Rio de Žaneira, cjenjenu ustanovu koja je čuvala eksponate egipatske, starogrčke i rimske umjetnosti, kao i neke od prvih fosila pronađenih u Brazilu, prenosi AP.

Tri ravnopravne nagrade za Bijenale radova na papiru

Žiri Međunarodnog bijenala radova na papiru "Prijedor 2018" dodijeliće tri ravnopravne nagrade autorima Vesni Dobričić iz Srbije, Ahmetu Sinasiju Isleru iz Turske i Kleu Vilkinsonu iz Australije.

Britanski muzej vraća ukradene predmete

​Britanski muzej vratiće osam arheoloških predmeta, starih oko 5.000 godina, koji su opljačkani u Iraku nakon pada Sadama Huseina.

Muzej digitalne umjetnosti otvoren u Tokiju

Na prostranom složenom, trodimenzionalnom prostoru od 10.000 kvadratnih metara, 520 računara i 470 projektora stvara se potpuno novi svijet, poput onih koje nikad ranije nisu viđeni.

Najčitanije