muzej

Sporna skulptura Isusa biće povučena iz muzeja u Haifi

HAIFA - Muzej u izraelskom gradu Haifa će povući spornu skulpturu koja predstavlja maskotu MekDonaldsa kao razapetog Isusa nakon protesta hrišćanske manjine u toj zemlji.

Muzeji koji će zaživjeti u 2019.

Nova godina donosi i novine u svijetu umjetnosti, bar kada su u pitanju najpoznatiji muzeji na planeti. Svijet će u ovoj godini imati priliku da vidi neke nove muzeje, dok će veliki broj već postojećih proširiti svoje kapacitete. Među državama u kojima se posvećuje velika pažnja muzejima prednjače SAD, a svoje mjesto u ovoj elitnoj grupi polako stvara i Katar. Donosimo vam listu muzeja koji će biti predstavljeni publici u 2019. godini.

Muzej Sarajeva obilježava 70 godina postojanja

JU Muzej Sarajeva planira mnogobrojne izložbe, manifestacije i publicistička izdanja u povodu obilježavanja značajnog jubileja, 70 godina postojanja i rada, koji će obilježiti 2019. godine.

Njegošev sat i zlatni pečat nestali iz Narodnog muzeja Crne Gore

PODGORICA - Njegošev sobni sat, ukrašen brilijantima, i zlatni pečat dvorske kancelarije, dva predmeta sa spiska tzv. trezorskih vijrednosti, nestali su iz Narodnog muzeja Crne Gore.

"Fićo" zvijezda izložbe u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti

Njujorški Muzej moderne umjetnosti (MoMA) je jedan od najuticajnijih na svetu, a izabrao je klasik Fiat 500 F kao dio izložbe "Vrijednosti dobrog dizajna" koja počinje 10. februara i traje do 27. maja 2019.

Digitalizacija Muzeja RS prioritet

BANJALUKA - Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković ocijenila je rad Muzeja Republike Srpske u ovoj godini veoma uspješnim, te istakla da je proces digitalizacije jedan od prioritetnih ciljeva u sljedećoj godini da bi se zaštitila baština koju čuva ova ustanova.

U Senegalu otvoren "Muzej crnih civilizacija"

U glavnom gradu Senegala Dakaru otvoren je "Muzej crnih civilizacija" čija izgradnja je trajala nekoliko decenija, javlja Anadolu Agency (AA).

Otvorena izložba "Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941-1945"

BANJALUKA - Izložba "Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 19411945", poznatog slovenačkog umjetničkog kolektiva, grupe "Irwin", u četvrtak uveče, 29. novembra, na Dan republike nekadašnje socijalističke Jugoslavije, svečano je otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Portrete heroja NOB-a izvukli iz depoa

Izložba "Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941-1945" poznate slovenačke grupe "Irwin" biće otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske večeras s početkom u 19 časova.

Nakon restauracije otvoren Muzej Ane Frank

U Amsterdamu je ponovo otvoren Muzej Ane Frank poslije dvoipogodišnje restauracije, tokom koje je zdanje dobilo novi ulazni hodnik, redizajnirani izložbeni prostor i bogatije ispripovijedanu priču o jevrejskoj djevojčici i njenom dnevniku.

Najčitanije