nauka

Vještačke materice spasavaće bebe?

Do posljednje trećine 21. vijeka ljudi će imati univerzalnog svinjskog donatora, bebe će se oporavljati u vještačkim matericama, a ljudima će se regenerisati dijelovi tijela, vjeruju naučnici.

Naučnici upozoravaju: Svijetu prijeti novi El Ninjo

Ima 70 odsto šanse da će se vremenska pojava El Ninjo ponoviti prije kraja ove godine, ocjenjuje danas Svjetska meteorološka organizacija (SMO).

Misteriozni fenomen na nebu potpuno zbunjuje naučnike

Ranije ove godine, astronomi su primijetili traku ljubičaste svjetlosti na nebu, koja se pojavila u večernjim satima, i smatrali su da je riječ o novoj vrsti Aurore, prirodnog fenomena koji često zovu Sjeverna (polarna) svjetlost. Ipak, naučnici su opovrgnuli tu teoriju.

Naučnici riješili tajnu obojenih pojasova Jupitera

Tajna Jupiterovih obojenih pojasova riješena je u studiji o međudjelovanju između atmosfere i magnetskih polja, objavili su australijski naučnici.

Vojnici će umom kontrolisati letjelice

PENTAGON - Naučno odjeljelje Pentagona /DARPA/ započinje konstituisanje sistema putem kojeg će vojnik moći da umom kontroliše borbene letjelice i "razgovara" sa vojnim aparatima.

Prof. dr Petar Penda, dekan Filološkog fakulteta UNIBL: Najbitnija je svijest o značaju nauke

Entuzijazam i izražena ljubav za određenu oblast opredjeljuje mladog čovjeka da se bavi bilo kojom naučnom oblašću, bez obzira koliko je to izazovno u današnjem društvu.

Naučnici stvorili hibrid čovjeka i kokoške

Nakon ovce i svinje, kokoška je postala treća životinje čije su ćelije kombinovane sa ljudskim.

Tijelo mladića, a mudrost 130-godišnjaka?

Da li biste voljeli da živite 130 godina u tijelu dvadesetogodišnjaka? Taj dan je sve bliži, tvrde naučnici.

Ljudski organizam se može genetski prilagoditi ronjenju na dah

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Cell pokazali su da se ljudski organizam može fizički i genetski prilagoditi ronjenju na dah zahvaljujući povećanoj slezeni, za što su dokaz pripadnici malajskoga plemena Badžau, koje nazivaju i 'morskim nomadima', a žive blizu otoka Bornea.

Bezbjednosne nauke privlače maturante

BANJALUKA - Ako je suditi prema riječima mnogih maturanata koji su danas posjetili manifestaciju "Dani otvorenih vrata", koja se održava u sklopu "Dana studenata Univerziteta u Banjaluci", veliki broj njih zainteresovan je da upiše Fakultet bezbjednosnih nauka.

Najčitanije