nauka

U Banjaluci otvorena izložba "Freske Kosova i Metohije"

BANJALUKA - U galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci večeras je, povodom 9. januara - Dana Republike, otvorena izložba "Freske Kosova i Metohije" na kojoj je prezentovano 29 djela velikog formata.

U Kini rođene prve genetski modifikovane bebe

Kineski naučnik He Jiankui objavio je da je prvi put u istoriji uspio stvoriti genetski modifikovane bebe, što je izazvalo pravu konsternaciju i buru kritika u redovima stručnjaka, ali i u javnosti.

Predloženo formiranje naučnoistraživačkog centra: Inovacije mogu oživjeti privredu

BANJALUKA - Privrednicima u Republici Srpskoj neophodna su inovativna rješenja kako bi unaprijedili svoju proizvodnju i mogli da prate konkurenciju na globalnom nivou, ali samostalno malo toga mogu da urade.

Novi studijski program na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci

TREBINJE - Novi master program Upravljanje bezbjednosnim rizicima prirodnih katastrofa zvanično počinje u decembru na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, a cijena školarine za polaznike prve godine biće simbolična, rekao je na današnjoj promociji u Trebinju dekan Fakulteta Predrag Ćeranić.

Japanski naučnik po znanje došao u Banjaluku, posebno hvali jedno srpsko jelo

Po znanje u Banjaluku, stigao je mladi naučnik iz Japana Hironori Sugijama iz Nagana.

Na Festivalu nauke 30 izlagača

BANJALUKA - Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske organizovaće u utorak, 6. novembra, u Banjaluci 8. Festival nauke koji će okupiti oko 30 izlagača iz Republike Srpske i regiona.

Naučnici žele da na svijet donesu prvu bebu u svemiru

Ideja o porađaju u svemiru možda zvuči kao zaplet iz najnovijeg naučnofantastičnog filma, ali naučnici smatraju da bi to za šest godina moglo postati realnost.

Vještačke materice spasavaće bebe?

Do posljednje trećine 21. vijeka ljudi će imati univerzalnog svinjskog donatora, bebe će se oporavljati u vještačkim matericama, a ljudima će se regenerisati dijelovi tijela, vjeruju naučnici.

Naučnici upozoravaju: Svijetu prijeti novi El Ninjo

Ima 70 odsto šanse da će se vremenska pojava El Ninjo ponoviti prije kraja ove godine, ocjenjuje danas Svjetska meteorološka organizacija (SMO).

Misteriozni fenomen na nebu potpuno zbunjuje naučnike

Ranije ove godine, astronomi su primijetili traku ljubičaste svjetlosti na nebu, koja se pojavila u večernjim satima, i smatrali su da je riječ o novoj vrsti Aurore, prirodnog fenomena koji često zovu Sjeverna (polarna) svjetlost. Ipak, naučnici su opovrgnuli tu teoriju.

Najčitanije