nuklearno oružje

Utvrđen slučaj u kojem bi Rusija upotrijebila nuklearno oružje

Rusija će upotrijebiti svoj nuklearni potencijal u slučaju bilo koje vrste raketnog napada na svoju teritoriju, navodi se u članku Generalštaba Oružanih snaga Rusije, prenosi list "Krasna zvezda".

Kim Jong Un ima minijaturne nuklearne uređaje?

NJUJORK - Sjeverna Koreja nastavlja s programom razvoja svog nuklearnog oružja, a nekoliko zemalja vjeruje da je "vjerovatno razvila minijaturne nuklearne uređaje koji mogu da se uklope u bojeve glave balističkih raketa", navodi se u povjerljivom izvještaju UN.

Rusija razmatra oživljavanje "nuklearnih vozova"

Ruska stručna javnost ponovo raspravlja o idejama oživljavanja "nuklearnih vozova" u – željezničkih sistema sa balističkim raketama, kakvi su postojali i u sovjetsko doba. Konkretno, govori se o željezničkom raketnom sistemu "Barguzin“, a stručnjaci su uvjereni da taj "voz smrti" može biti stavljen u upotrebu u najkraćem roku.

Ko ometa Iran da proizvede nuklearno oružje

TEHERAN - Iran je zapljusnula serija zagonetnih dešavanja na vojnim i industrijskim objektima - eksplozije i požari se dešavaju na državnim preduzećima od strateške važnosti.

Novi američki snimci: Sjeverna Koreja i dalje proizvodi nuklearke

Na novim satelitskim snimcima primijećena je nedavna aktivnost u neprijavljenom postrojenju Sjeverne Koreje, za koje istraživači sumnjaju da se koristi za izradu nuklearnih bojevih glava.

Nema razloga za nastavak nuklearnih testova

VAŠINGON - SAD ne vide razlog da nastave sa vršenjem nuklearnih testova i nisu obavijestile Rusiju o namjeri da istupe iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba /CTBT/, izjavio je specijalni izaslanik američkog predsjednika za kontrolu oružja Maršal Bilingslea.

Od ruskog nuklearnog torpeda odbrana ne postoji

Torpedo može nositi bojeve glave teoretski od 10, 20 do 50 megatona, a detonacija pred istočnom ili zapadnom obalom Amerike, gdje živi najveći dio američke populacije, mogla bi izazvati cunami od preko 500 m.

Makron: Odlučni smo da Iran nikad ne stekne nuklearno oružje

JERUSALIM - Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da će Francuska biti nepopustljiva u vezi s iranskim nuklearnim ambicijama i da je njegova zemlja odlučna da Teheran nikada ne dođe u posjed nuklearnog oružja.

Greška NATO-a: Objavili lokacije nuklearnog oružja u Evropi

VAŠINGTON - U izvještaju Parlamentarne skupštine NATO-a slučajno su osvanule informacije o tačnim mjestima gdje se čuva američko nuklearno oružje, saopštio je list "Washington post".

Kina ne želi trostrani sporazum o nuklearnom oružju

PEKING - Kina nema namjeru da razgovara o ideji zaključivanja trostranog sporazuma o nuklearnom oružju sa SAD i Rusijom, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Najčitanije