poljoprivreda

Počeo Sajam poljoprivredne i organske proizvodnje u Zenici

ZENICA - Deveti sajam poljoprivrede i organske proizvodnje i narodnog stvaralaštva "OPENS 2019" počeo je danas u Zenici, a tokom tri dana trajanja sajma građani i posjetioci tog grada moći će kupiti proizvode 100 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Dobojski poljoprivrednici se udružili: Klasterom do velikih tržišta

DOBOJ - Odlazak stanovništva trbuhom za kruhom i manjak radne snage jedan je od problema sa kojim se suočavaju članovi tek osnovanog dobojskog klastera, jer su za proizvodnju kvalitetne jagode, krastavca kornišona ili suve šljive, osim agrotehničkih mjera, potrebne i vrijedne ruke ne samo seljaka, nego i sezonaca.

Iz EU najavljena znatna sredstva za bh. poljoprivredu

TUZLA - EU će putem svojih fondova staviti na raspolaganje BiH znatna finansijska sredstva za razvoj poljoprivrede, rečeno je danas na sastanku šefa Delagacije EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka i premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića.

Savjet ministara upropastio popis poljoprivrede u BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Savjet ministara BiH, zaključkom kojim je zadužio Agenciju za statistiku BiH da izradi zakon o poljoprivrednom popisu, samo je još više udaljio BiH od ovog posla s obzirom na to da u Republici Srpskoj, barem zasad, neće ni da čuju za taj zakon jer je poljoprivreda u isključivoj nadležnosti entiteta.

Propao plan za probni popis poljoprivrede u septembru

BANJALUKA - Iako je planirano, od probnog popisa poljoprivrede u septembru neće biti ništa, a kako stvari sada stoje, neizvjesno je da li će se i poslije 60 godina od posljednjeg popisa održanog 1961. kompletna poljoprivreda popisati u 2021. godini, kako je planirano.

Isplaćeno 3.493.124 KM za podsticaje u poljoprivredi

BANJALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 3.493.124 KM za podsticaje u poljoprivredi za premiju za mlijeko i Javno preduzeće "Protivgradna preventiva Republike Srpske".

Nedostatak povjerenja koči razvoj klastera

​BANJALUKA - U Republici Srpskoj postoji veliki broj malih poljoprivrednih proizvođača i stanovnika ruralnih područja koji bi se potencijalno mogli baviti ozbiljnijom poljoprivrednom proizvodnjom i na taj način ostvarivati značajne prihode.

Bavljenje poljoprivredom u USK postalo lutrija

BIHAĆ - Ministarstvo poljoprivrede Unsko-sanskog kantona usvojilo je Strateški plan razvoja agrarnog sektora u naredne tri godine, a glavni cilj je da se zadrži ljudski potencijal i očuva trenutni obim poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivreda u BiH teško do zajedničke brazde

SARAJEVO - Dio poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini pokušava napraviti zajedničko udruženje na državnom nivou, a preko kojeg bi lakše ostvarili svoje interese.

Nepogode dokusurile proljećne usjeve

TUZLA - Poljoprivrednicima u Tuzlanskom kantonu, usljed nepovoljnih vremenskih uslova, proljetni usjevi su dobrim dijelom propali, a šteta je ogromna.

Najčitanije