pomjeranje

Kako zimsko računanje vremena utiče na naše zdravlje?

Pomjeranje sata unazad zbog zimskog računanja vremena ima i te kakav uticaj na naše zdravlje.

Noćas počinje zimsko računanje vremena

U nedelju 27. oktobra 2019. godine u tri časa, kazaljke treba pomjeriti jedan sat unazad tako da se vrijeme u tri časa računa kao dva. Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u martu 2020. godine.

Zašto pomjeramo sat?

Dok traju rasprave o tome u kojoj vremenskoj zoni ostati kada EU ukine pomjeranja sata 2021. godine, u nedjelju, 27. oktobra, još jednom ćemo preći na zimsko računanje vremena i kazaljke vratiti sat unazad, a mnogi se pitaju kako je uopšte došlo do zimskog i ljetnog računanja vremena.

Problem oko pomjeranja sata: Hrvati za ljetno, Slovenci za zimsko računanje vremena

ZAGREB, LJUBLJANA, BRISEL - Evropski parlament podržao je prijedlog direktive kojom se od 2021. na nivou Evropke unije ukida polugodišnje pomjeranja sata, a zemljama članicama prepušta odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena. A taj odabir bi potencijalno doveo do haotične situacije.

Izglasano: 2021. se ukida pomjeranje sata

Evropska unija preduzela je dodatne korake ka ukidanju ljetnjeg i zimskog računanja vremena.

Ukidanje pomjeranja kazaljki sljedeće godine prerano

BRISEL - Za mnoge države u EU prerano je da ukinu pomjeranje kazaljki u 2019. godini, izjavio je austrijski ministar saobraćaja Norbert Hofer.

Još jedna država je izbacila zimsko računanje vremena

MAROKO - Maroko je odlučio da u potpunosti izbaci iz upotrebe zimsko računanje vremena, što znači da će ljetnje računanje vremena trajati tokom čitave godine.

DW: Zbogom zimskom pomjeranju kazaljki?

Kako bi bilo da ljetnje računanje vremena traje zauvijek? Danas se završava velika anketa EU koja treba da pruži uvid šta građani o tome misle, piše Dojče vele.

Poslodavci Srpske za ukidanje pomjeranja sata

BANJALUKA - Poslodavci u Republici Srpskoj smatraju da je odluka Evropskog parlamenta dobra.

Šta donosi odluka EP o pomjeranju sata

STRAZBUR - Odluka Evropskog parlamenta o tome da bi trebalo ukinuti ljetnje pomjeranje kazaljki na satu prema prvim tumačenjima ne znači automatsko ukidanje ljetnjeg računanja vremena za sve članice EU, nego će one same moći odlučivati o tome.

Najčitanije