privreda

Kako će omikron uticati na ekonomiju

Berzanski analitičari upozoravaju da će neizvjesnost oko novog soja virusa vjerovatno i dalje uticati na ponašanje investitora i kretanja na tržištima.

Višković: Vlada se odriče 87 miliona KM u korist poslodavaca

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će se Vlada odreći blizu 87 miliona KM budžetskih prihoda u korist cijele poslovne zajednice, odnosno poslodavaca i u javnom i u realnom sektoru, sa ciljem rasterećenja privrede i stvaranju povoljnih uslova za snažniji privredni rast.

Ulaganja u željezničku infrastrukturu šansa za privredu BiH

BRČKO - Odjeljenje za privredni razvoj Brčko distrikta BiH bilo je domaćin sastanka predstavnika željeznica Federacije BiH, Republike Srpske, željeznica Hrvatske, te predstavnika Luke Brčko, internacionalne logističke kompanije BELISAR i svjetske brodarske kompanije CMA-CGM. Tema sastanka bila je elektrifikacija pruge od Tuzle do Vinkovaca, preko Brčkog, kao i logističke mogućnosti Brčkog.

Košarac: Otvoreni Balkan šansa za privredni napredak Srpske

BANJALUKA - Jačanje saradnje i unapređenje ekonomskih veza na zapadnom Balkanu treba da bude prioritet politika na svim nivoima vlasti u BiH, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Goran Račić: Ne uništavajte privredu političkim napadima bez dokaza

Ko će vas zaštititi ili vam pomoći ako samo jedna negativna kampanja pokrenuta bez argumenata i dokaza doslovno može da uništi kompaniju, banku, osiguravajuće društvo. To je opasan trend i pitanje s kojim nam privrednici sve češće dolaze, kaže Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Domaća privreda pokazuje znakove oporavka

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Banjaluci sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Visok rast kineskog izvoza u septembru

PEKING - Rast kineskog izvoza neočekivano se ubrzao u septembru, jer je nastavak solidne globalne potražnje djelimično nadoknadio pritisak koji fabrike trpe zbog nestašica struje, uskih grla u dobavljačkim lancima i ponovnog oživljavanja slučajeva virus korona u zemlji.

Zbog nestašice čipova privreda BiH povlači ručnu

BANJALUKA, SARAJEVO - Globalna nestašica poluprovodnih čipova mogla bi se na bh. tržište prenijeti u najnegativnijem obliku, jer, prema mišljenjima ekonomskih stručnjaka, iako je BiH dio globalnog tržišta na kraju smo proizvodnog lanca, a istovremeno nemamo ni kapital kojim se ovaj problem može prevazići.

Građani u FBiH platiće ceh skuplje struje privredi

SARAJEVO - Iako Vlada Federacije BiH građane ubjeđuje da električna energija za domaćinstva neće poskupjeti, desiće se i gore, jer poskupljenje električne energije za privredne subjekte u FBiH, na čemu insistiraju obje elektroprivrede u ovom entitetu, znači da će sve proizvedeno u kompanijama na području Federacije BiH poskupjeti.

CNN: Dolazi globalna energetska kriza

Astronomski rast cijena prirodnog gasa. Vrtoglavi troškovi uglja. Predviđanje cijene nafte od 100 dolara po barelu. Globalna energetska kriza uzrokovana vremenskim prilikama i ponovnim porastom potražnje postaje sve teža, što izaziva uzbunu uoči zime, kada je potrebno više energije za osvjetljavanje i grijanje domova. Nacionalne vlade širom svijeta pokušavaju ograničiti uticaj cijena na potrošače, ali priznaju da možda neće moći spriječiti visoke račune, piše CNN.

Najčitanije