slijepi

Naučnici tvrde da su slijepi miševi imuni na virus korona

Izdvajanjem genoma slijepog miša naučnici su došli da zaključka da ova životinja ima jedinstven imunološki sistem i da je otporna na virus korona, izjavila je profesorka Univerziteta u Dablinu Ema Tiling.

Službena web stranica Opštine Ilidža prilagođena slijepim osobama

Opština Ilidža prilagodila je službenu web stranicu slijepim i slabovidnim osobama, kao i osobama s invaliditetom.

Lovci na viruse u kineskim pećinama sprečavaju nove pandemije

Grupa naučnika istražuje pećine u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan, kako bi među populacijom slijepih miševa pronašli nove viruse, posebno one iz porodice korone i spriječili nove velike pandemije.

Pronađeni novi dokazi da virus potiče od slijepih miševa

PEKING - Kineski naučnici tvrde da su pronašli nove dokaze da novi koronavirus, koji se nedavno pojavio u Kini, potiče od slijepih miševa.

Slijepi putnik iz Afrike: Tijelo djeteta pronađeno u trupu aviona

Tijelo djeteta od desetak godina nađeno je jutros u prostoru stajnog trapa u trupu aviona "Er Fransa" koji je doletio iz Afrike, saznaje agencija AFP.

Lakše studiranje uz moderne tehnologije

BANJALUKA, SARAJEVO - Biti slijepa ili slabovida osoba na fakultetu u BiH nekada je bilo veoma teško, ali zahvaljujući modernim tehnologijama njihov položaj se značajno poboljšao, mada, kako kažu, uvijek ima prostora za napredak.

Održano književno veče slijepih i slabovidih pisaca

Pod motom "Da svjetlost pobijedi tamu" u Foči je u ponedjeljak uveče održano književno veče slijepih i slabovidih pisaca i njihovih prijatelja iz Istočnog Sarajeva, Zvornika i Foče.

Slijepi i slabovidi Trebinjci uživali u izložbi

TREBINJE - Umjetnička grupa "Prostor - Oblik" iz fundusa Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske predstavila je trebinjskoj publici svoja djela na specijalizovanoj izložbi za slijepe i slabovide osobe, u galeriji Muzeja Hercegovine.

Slijepa žena kreirala aplikaciju koja će mnogima olakšati život

Nakon što je ostala slijepa u 14. godini, Čieko Asakava provela je deset godina razvijajući tehnologiju koja svakodnevno mijenja živote mnogih slijepih ljudi, prenosi BBC.

Sanski urar vlasnik sata za slijepe iz 1860. koji savršeno radi

SANSKI MOST - Sanski urar Smail Ibrišagić Lipšo vlasnik je izuzetno vrijednog i raritetnog ručnog časovnika, koji je proizveden davne 1860. godine u Švajcarskoj, a konstruisan je za potrebe slijepih osoba.

Najčitanije