soja

Vrijeme pogoduje zrenju suncokreta, soje i kukuruza

​BIJELJINA - Vremenske prilike uglavnom pogoduju zrenju suncokreta i soje, kao i kukuruzu koji se, u zavisnosti od hibrida, nalazi u fenofazama od mliječnog do voštanog zrenja, navedeno je u sedmičnom agrometeorološkom biltenu Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Kina suspendovala kupovinu američke soje

PEKING - Kina, koja je najveći kupac soje na svijetu, privremeno je obustavila kupovinu soje iz SAD zbog eskalacije trgovinskog rata između Pekinga i Vašingtona, javio je danas Bloomberg.

Pašalić: U Srpskoj više od 4.000 hektara pod sojom koja nije GMO

SARAJEVO - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Sarajevu da je u Srpskoj sojom u kojoj nema genetski modifikovanih organizama (GMO) zasijano više od 4.000 hektara zemljišta.

Pašalić: Apsolutno bezbjedno korištenje GMO soje

BANJALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima (GMO) povučen iz parlamentarne procedure kako bi se stanovništvo i javnost detaljno upoznali o ovom aktu, koji odobrava korištenje GMO soje za ishranu životinja.

Zeleno svjetlo za GMO soju u RS

BANJALUKA - U Republici Srpskoj u planu su izmjene Zakona o genetski modifikovanim organizmima kojima se dozvoljava promet genetski modifikovane soje i njenih proizvoda za životinjsku ishranu.

Kina: Imamo dovoljno soje, i bez one iz SAD

Kina, najveći svjetski kupac soje, može u potpunosti da zadovolji potrebe državnih rezervi za ovom uljaricom bez uvoza iz Sjedinjenih Država.

Više oranica soje, a manje kukuruza

BIJELJINA, BANJALUKA - Proljećna sjetva počela je nešto kasnije zbog vremenskih neprilika. Ove godine se očekuje manje površina pod kukuruzom, a povećan broj proizvođača koji će sijati soju, potvrdili su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Raste potražnja soje na domaćem tržištu

MODRIČA - Na tržištu Republike Srpske i BiH raste potražnja soje i cilj je proizvodnju ove žitarice vratiti na područje Modriče, gdje postoje idealni uslovi za to i dobro znanja ratara, rekao je danas rukovodilac dobojske Područe jedinice Republičke agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Dragiša Marković.

Sve blagodeti soje

Soja je isprva važila za osnovu vegetarijanske ishrane, a u posljednjih nekoliko godina postala je nezamjenjiv sastojak na trpezi većine ljudi.

Soja kao lijek

Soja je izuzetno vrijedna namirnica, koja ima širu primjenu od ishrane. Zbog korisnih sastojaka, u narodnoj medicini se koristi kao lijek za pojedine zdravstvene tegobe.

Najčitanije