stradanje

Pomen za 383 srpske žrtve na području Konjica

GACKO - U Gacku je ispred centralnog spomen-obilježja s imenima 383 srpske žrtve, stradale tokom proteklog rata na području opštine Konjic, obilježen Dan stradanja Srba iz ovog grada.

Sutra konstitutivna sjednica nezavisne međunarodne komisije o stradanju Srba

BANJALUKA - Konstitutivna sjednica nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine biće održana sutra u Banjaluci, saznaje Srna.

Novi dokazi, masovne grobnice Jasenovca rasute na 10 km2

BEOGRAD -- Aero-snimci područja Jasnovaca, nastali 1945, jedan su od konačnih dokaza, na osnovu kojih će morati da se poveća broj ubijenih u Jasenovcu.

Krivična prijava protiv Gordane Tadić zbog Dobrovoljačke

SARAJEVO - Milan Romanić, advokat koji zastupa nekoliko porodica žrtava iz Dobrovoljačke ulice, podnio je krivičnu prijavu protiv Gordane Tadić, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, tužilaca Adisa Nuspahića i Behalije Krnjića i ostalih 27 tužilaca koji rade u Odjeljenju za ratne zločine.

Počelo obilježavanje 77 godina od stradanja Srba i Jevreja u Sanskom Mostu

SANSKI MOST - Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, koju služi sveštenstvo Bihaćko-petrovačke eparhije, u Sanskom Mostu počelo je obilježavanje 77 godina od stradanja 5.500 Srba, Jevreja i Roma u ustaškom pokolju na Ilindan 1941. godine.

Korb: NDH nije izvršila genocid u Jasenovcu i nije stradalo 700.000 Srba

ZAGREB -- Vodeći svjetski stručnjak za NDH Aleksander Korb smatra da je srpska strana preuveličala broj stradalih Srba u Jasenovcu, odnosno da ih nije stradalo 700.000.

Miljevići - 26 godina od stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj

SARAJEVO - Služenjem parastosa u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, počelo je obilježavanje 26 godina od stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine kada su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

Savanović: Vojska i narod spriječili planove Hrvatske

NOVI GRAD - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da je odbrana zapadnih granica Srpske dio teške istorije kada su borci i narod spriječili realizaciju plana hrvatskog državnog vrha, prema kojem, na ovim prostorima više ne bi bilo Srba.

Istorijska tragedija koju zdrav razum ne shvata

BANJALUKA, KNIN, BEOGRAD - U operaciji "Oluja" ubijani su djeca, žene i starci, i to je istorijska tragedija koja mora ostati u svijesti svakog Srbina. Ljudi koji su bježali u koloni bombardovani su iz aviona i ubijani na razne druge načine, što zdrav razum ne može shvatiti.

Velimirović: Svjedoci 'Oluje' umiru, teško da će neko biti osuđen

BANJALUKA - Koordinator "Veritasa" za Republiku Srpsku Janko Velimirović nezadovoljan je zbog odsustva procesuiranja za ratne zločine tokom i poslije "Oluje".

Najčitanije