studiranje

Budući brucoši ne odustaju od inostranstva

DOBOJ - Za svoja buduća akademska zvanja svršeni dobojski srednjoškolci, koji se umjesto odlaska na rad u Njemačku ipak odluče na studiranje, uglavnom će se školovati izvan granica BiH.

Lakše studiranje uz moderne tehnologije

BANJALUKA, SARAJEVO - Biti slijepa ili slabovida osoba na fakultetu u BiH nekada je bilo veoma teško, ali zahvaljujući modernim tehnologijama njihov položaj se značajno poboljšao, mada, kako kažu, uvijek ima prostora za napredak.

Trudnice oslobođene troškova studiranja

KRAGUJEVAC - Trudnice i mame koje imaju djecu do jedne godine starosti, a koje studiraju na kragujevačkom Univerzitetu, od sada će biti oslobođene troškova studiranja.

Rusija stipendira studente iz BiH na univerzitetu u Voronježu

BIJELJINA - Ruski državni agrarni univerzitet "Car Petar Prvi" iz Voronježa uputio je javni poziv za prijavu na konkurs za upis osnovnih, master i doktorskih studija u okviru budžetskih mjesta predviđenih za državljane BiH, koji je otvoren do 5. marta, saopšteno je iz Gradske uprave Bijeljina.

Nema više plaćanja školarine na rate, studenti ogorčeni

SARAJEVO - Samofinansirajući i vanredni studenti Ekonomskog fakulteta u Sarajevu koji su imali mogućnost da troškove školarine izmire na rate do aprila iduće godine, dobili su iznenadno obavještenje da kompletan iznos školarine ipak moraju uplatiti do 20. decembra ove godine.

Rok za stare studente ostaje 30. septembar

BANJALUKA - Za studente koji studiraju po starom programu i kojima je ostao ispit, dva ili samo diplomski rad, do 30. septembra, kada je krajnji rok za završetak studija, biće organizovani skoro pa svakodnevni ispitni rokovi, kazao je Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dok fakulteti u sastavu Univerziteta u Banjaluci mogu sami odrediti dodate rokove, ako bude potrebe.

Šta se isplati studirati danas?

Pitanje koje trenutno muči sve maturante, ali i druge ambiciozne ljude kojima je želja steći visoko obrazovanje i vrijednu diplomu fakulteta koja će im osigurati veću zaradu i uspješnu karijeru.

Milan Mataruga za "Nezavisne": Napredovali smo za skoro 500 pozicija na rang-listi

Na najnovijoj rang-listi Vebometriksa, jedne od najreferentnijih lista koje pokazuju stanje na univerzitetima, Univerzitet u Banjaluci pomjerio se za gotovo 500 pozicija, ističe rektor Milan Mataruga. U intervjuu za "Nezavisne" Mataruga dodaje da su ciljevi za naredni, šestomjesečni period identični: pomak za još 500 mjesta.

Prosjek studiranja u BiH 8,3 godine

BANJALUKA - Prosjek studiranja u BiH je 8,3 godine, dok je u Srbiji prosjek godina studiranja 10,4 godine, navodi se na portalu "EF English Proficiency Index", dok sa naših fakulteta smatraju da bi taj prosjek trebalo da bude kraći s obzirom na bolonjski proces i manji obim gradiva.

Besplatno studiranje u Rusiji za 50 studenata

BANJALUKA - Oko 50 studenata sva tri ciklusa studija iz BiH i naredne školske godine moći će da besplatno studiraju na visokoškolskim ustanovama u Rusiji, uz besplatan smještaj i mjesečni džeparac, zahvaljujući stipendijama Vlade Rusije koje su večeras predstavljene u Banjaluci.

Najčitanije