sunce

Kako što bezbolnije smiriti opekotine od sunca

Svi znamo da su, nažalost, opekotine od sunca na koži redovan pratilac ljetovanja, ali i izlaganja jakom i iznenadnom suncu – pogotovo nakon što smo zbog perioda hladnijih dana bili zatvoreni u kući.

Gradi se vještačko sunce - najkompleksnija mašina u istoriji

Na jugu Francuske u utorak je počelo sklapanje najkompleksnije mašine u istorije naše civilizacije - ITERA, koje će trajati narednih pet godina, piše Guardian.

Sonda misije "Solar orbiter" dosad najbliže prišla Suncu

Sonda svemirske misije "Solar orbiter", iza koje stoje američka NASA i Evropska svemirska agencija, načinila je veoma detaljne fotografije Sunca, prišavši toj zvijezdi bliže nego što je to učinjeno ikada do sada.

Đoković obišao arheološki park u Visokom

Novak Đoković oko 15 časova je završio obilazak Arheološkog parka "Bosanska piramida Sunca" u Visokom.

U zabludi oni koji misle da se mogu bez zaštite izlagati suncu

Kada govorimo o sunčanju i štetnim efektima sunca na kožu, prevashodno mislimo na sunčanje tokom godišnjih odmora na morskoj obali, ali zaboravljamo da je koža tokom cijele godine izložena sunčevom zračenju. O štetnosti sunčevog zračenja, zaštitnim meganizmima kože i kvalitetnim kremama za zaštitu od sunca piše doktor Marjana Tica, specijalista dermatovenerologije.

Prirodna ulja borac protiv štetnih UVB i UVA zračenja

Sunce može uzrokovati puno veće probleme od bolnih opekotina. Stručnjaci upozoravaju kako dugotrajno izlaganje suncu izaziva smeđe mrlje, crvenilo, ljuštenje, isušivanje i mreškanje kože i na kraju - rak kože, koji predstavlja sve češći zdravstveni problem. Kozmetička industrija nudi gomilu proizvoda za sunčanje, od kojih su mnogi štetni za zdravlje, no dobro je znati da postoji prirodna i bezopasna alternativa u obliku prirodnih ulja i minerala.

Ogromna crna rupa "pojede" jedno Sunce dnevno

Jedna od najvećih crnih rupa u univerzumu čini se da ima apetit koji ide uz njenu veličinu. Nova mjerenja utvrdila su da je njena masa nevjerovatnih 34 milijarde puta veća od mase Sunca, a dnevno proguta mase ekvivalenta naše zvijezde.

Deset godina u jednom satu: Nevjerovatan snimak Sunca

NASA je u čast 10. rođendana Opservatorije za Sunčevu dinamiku objavila nevjerovatan snimak Sunca, u kom se vidi život naše zvijezde tokom deset godina u jednom satu takozvanog "tajm laps" videa.

Crna rupa se sudarila sa misterioznim objektom

Astronomi se i dalje češu po glavama zbog otkrića sudara crne rupe sa misterioznim objektom neuobičajene veličine i mase.

Pomoć za djecu i omladinu s poteškoćama u razvoju

TREBINJE - Članovima Udruženja roditelja djece i omladine s poteškoćama u razvoju "Sunce nam je zajedničko" iz Trebinja stigli su prehrambeno-higijenski paketi, koje je Vlada Republike Srpske kao pomoć osjetljivim kategorijama stanovništva u vrijeme mjera zaštite od širenja virusa korona obezbijedila za članove svih udruženja osoba s invaliditetom u Srpskoj.

Najčitanije