svjetlost

Šta zapravo znači sljepilo za boje?

Ovakva vrsta sljepila za boje zapravo postoji i naziva se monohromacija, ali je ujedno i najrjeđa forma ovog stanja. Sljepilo za boje može da se desi na nekoliko načina, isto kao što postoje i različite vrste sljepila za boje.

Kako zaštititi dječji vid od slabovidosti?

Slabovidost (amblyopia) je stanje kod kojeg jedno ili oba oka, bez obzira na pokušaj korigovanja dioptrije naočarama, ne može dostići maksimalan vid. Ovaj tekst pokušaće ukratko objasniti šta je to slabodivost, kako nastaje i kako i kada može da se liječi.

Doktor iz Švajcarske na edukaciji u bolnici "Svjetlost" Banjaluka

U vremenu kada je jedan od najvećih problema upravo odlazak medicinskog kadra, specijalna bolnica za oftalmologiju "Svjetlost" Banjaluka se može pohvaliti činjenicom da će upravo kod njih nova znanja steći doktor Daniel Josef Lindegger, koji dolazi iz Švajcarske gdje je zaposlen u Univerzitetskoj bolnici u Cirihu.

Jedinstven prizor polarne svjetlosti u Americi

Protekle noći građani Njujorka mogli su uživati u jedinstvenim i intenzivnim bojama polarne svjetlosti, odnosno aurore borealis.

Da li ste prestari za operaciju katarakte?

U posljednje vrijeme mnogo je onih koji se s pravom pitaju da li su premladi za pojedine operativne zahvate, posebno estetske. Međutim, sve je više i onih koji se pitaju da li su prestari za neke od njih, naročito za one koji pridonose poboljšanju života i obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti. Jedna od ovih operacija je i operacija katarakte (sive mrene).

Prve pacijentkinje iz Rusije stigle u bolnicu Svjetlost Banjaluka

Specijalna bolnica Svjetlost Banjaluka ugostila je četiri pacijentkinje iz Rusije i to po prvi put u Republici Srpskoj, a sve u okviru projekta medicinskog turizma na kojem ova zdravstvena ustanova radi već nekoliko godina.

Održano književno veče slijepih i slabovidih pisaca

Pod motom "Da svjetlost pobijedi tamu" u Foči je u ponedjeljak uveče održano književno veče slijepih i slabovidih pisaca i njihovih prijatelja iz Istočnog Sarajeva, Zvornika i Foče.

Multifokalna sočiva "Synergy" stigla i u BiH

Specijalna bolnica za oftalmologiju „Svjetlost“ Banjaluka, zajedno sa ostalim klinikama iz grupacije Svjetlost u regionu, prva je dobila trenutno najkvalitetnija multifokalna sočiva Synergy, kompanije Johnson&Johnson.

Polarna svjetlost Aurora Borealis se približava Zemlji

Polarna svjetlost, Aurora Borealis, spektakularni vizuelni fenomen koji može da se vidi u arktičkom krugu, mogao bi da bude vidljiv i u drugim dijelovima svijeta u narednih nekoliko dana, a na tome bi trebalo zahvaliti geomagnetnoj oluji koja će pogoditi Zemlju, prenosi BBC.

"Svjetlost" dobila status Specijalne bolnice

BANJALUKA - Dobijanjem statusa Specijalne bolnice za oftalmologiju "Svjetlost" Banjaluka, sada već bivša Klinika "Svjetlost" postala je usko specijalizovana bolnica koja je ispunila sve zakonske uslove da se na najvišem nivou može baviti oftalmologijom.

Najčitanije