vakcina

Njemačka uvodi obavezno vakcinisanje protiv malih boginja

BERLIN - Njemački Bundestag počeo je savjetovanja o zakonskim promjenama koje bi uvele obavezu vakcinisanja predškolske i školske djece protiv malih boginja, javljaju njemački mediji.

U Crnoj Gori kažnjeno 168 roditelja, nisu vakcinisali djecu

PODGORICA - Prekršajni sudovi u Crnoj Gori kaznili su prošle i ove godine 168 roditelja koji su odbili da vakcinišu djecu, što je skoro tri puta više nego u periodu od 2013. do 2017.

Crna Gora: MMR nije primilo 8.000 djece

PODGORICA - Više od 8.000 djece uzrasta od tri do pet godina u Crnoj Gori nije primilo MMR vakcinu, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje iz Podgorice.

"Naučno dokazano da vakcine ne izazivaju autizam"

Tvrdnja da vakcine izazivaju autizam kod djece samo je jedna od tvrdnji koja nema nikakvo naučno utemeljenje, a šire je ljudi koji se zalažu za nevakcinisanje djece, izjavila je izvršni direktor Udruženja za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez teškoća u razvoju iz Sarajeva EDUS (Edukacija za sve) Nirvana Pištoljević.

Uspješno testirana vakcina protiv opasne hlamidije trahomatis

Britanski naučnici uspješno su testirali vakcinu protiv polno prenosive bolesti hlamidije trahomatis, koja u Velikoj Britaniji, na godišnjem nivou, čini polovinu svih dijagnostifikovanih polnih infekcija.

Od morbila 864 oboljela, najviše nevakcinisanih

SARAJEVO - Na području Kantona Sarajevo od 18. januara do danas od morbila je oboljelo 864 lica, od kojih 797 nije bilo vakcinisano, podaci su Zavoda za javno zdravstvo ovog kantona.

Srbija jedina u regionu dobila dobru ocjenu u oblasti lijekova i vakcina

BEOGRAD - Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je Srbiju među 50 najrazvijenih zemalja po bezbjednosti, kvalitetu i svim neophodnim regulativama u oblasti lijekova i vakcina i jedina je u regionu dobila dobru ocjenu, objavio je danas RTS.

Roditelji sve kasnije dovode djecu na MRP vakcinu

​BANJALUKA - Epidemija morbila, koja je u posljednje dvije godine pogodila dijelove RS, do određene granice podigla je svijest o vakcinaciji djece MRP vakcinama, ali, kako epidemiolozi upozoravaju, porast potrošnje vakcina ne znači i porast obuhvata MRP vakcinom jer su na vakcinaciju uglavnom dolazila starija djeca koja su kasnila s ovom vakcinacijom po jednu ili dvije godine.

Nepovjerenje u vakcine korak nazad za svijet

LONDON - Nepovjerenje javnosti prema vakcinama znači da je svijet otišao korak nazad u borbi protiv smrtonosnih zaraznih bolesti, upozoravaju stručnjaci.

BiH i dalje bez vakcine protiv HPV-a

BANJALUKA - Iako Humani papiloma virus (HPV) može, prema riječima stručnjaka, izazvati i neka od najtežih oboljenja, poput raka grlića maternice, vakcine protiv ovog virusa u BiH još nema.

Najčitanije