zagađenje

Blokovi 5 i 6 TE Tuzla bez ekološke dozvole

Ove sedmice je okončana višegodišnja javna rasprava o zahtjevu za okolinsku dozvolu za odsumporavanje blokova 5 i 6 TE Tuzla na okolinski prihvatljiv način.

Nije zagađen vazduh u Brodu, komisija utvrđuje razlog incidenta

BROD - Mjerni pokazatelji kvaliteta vazduha u granicama su normale i nema opasnosti po zdravlje stanovnika Broda i susjednih opština, saopšteno je iz "Optima grupe".

Pariz i Brisel predlažu dan bez automobila u cijeloj Evropi

U Briselu i Parizu danas se obilježava dan bez automobila, a čelnici tih evropskih prijestonica pozivaju da se ta praksa uvede u cijeloj Evropi.

Zagađenje vazduha "škodi inteligenciji", stariji muškarci najviše na udaru

Zagađenje vazduha "škodi inteligenciji", pokazuje najnovije istraživanje sprovedeno u Kini.

Obustavlja se rad preduzeća GIKIL Lukavac

TUZLA - Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala je rješenje o obustavi rada firmi GIKIL Lukavac zbog nesavjesnog poslovanja, štetnog za okoliš.

Đapo: GIKIL ne zadovoljava ni minimum za izdavanje ekološke dozvole

TUZLA - Ministar zaštite životne sredine i turizma Federacije BiH Edita Đapo rekla je danas da je kompaniji "Global ispat koksna industrija Lukavac" /GIKIL/ još u januaru prošle godine istekla ekološka dozvola, te da se sve vrijeme u pogledu pitanja i postupaka zaštite životne sredine ovo postrojenje ponašalo krajnje brutalno i nedisciplinovano.

Istraga nakon novog onečišćenja u GIKIL-u: Lukavac zagađen po ko zna koji put

LUKAVAC - Tužilaštvo Tuzlanskog kantona sprovodi istragu u vezi sa eksplozijom rezervoara i isticanjem onečišćene tekućine u lukavačkom "Glopas Ispat Koksnoj industriji" (GIKIL) u kojoj su tri radnika povrijeđena, dok su četiri vatrogasca tražila medicinsku pomoć radi udisanja amonijaka. Federalni vodni inspektor proglasio je drugi stepen ugroženosti rijeke Spreče, gdje se izlio dio tekućine.

Neugodan miris širi se Lukavcem, građani zabrinuti za zdravlje

Rijeka Spreča koja prolazi kroz Lukavac još uvijek se u cijelosti nije oporavila od ekološkog incidenta koji je zadesio prije tri mjeseca, a juče se dogodio novi, kada je u njen vodotok iz Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) iscurilo okvirno 70 metara kubnih amonijačne vode s primjesama katrana.

Ne koristiti vodu iz rijeke Spreče

PETROVO - Štab za vanredne situacije opštine Petrovo upozorio je građane da ne koriste vodu iz rijeke Spreče zbog isticanja amonijačne vode iz koksare "Gikil" u federalnoj opštini Lukavac.

Mjerenje zagađenosti vazduha i buke od jula?

BANJALUKA - Uskoro će početi mjerenje aerozagađenja i buke u gradu jer je potpisan ugovor s Institutom za građevinarstvo IG, koji je ovaj posao dobio na javnom tenderu godinu dana nakon njegovog objavljivanja.

Najčitanije