zapadni Balkan

Fon der Lejenova predstavila plan: Želi jaču EU i zapadni Balkan u njoj

BANJALUKA - Ursula fon der Lejen, novoizabrana predsjednica Evropske komisije, u svojoj agendi za Evropu potvrdila je da zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu.

DW: Zapadni Balkan – EU, mnogo novca, malo uspjeha

U Poznanju, u Poljskoj, 4. i 5. jula održana je šesta konferencija EU i zemalja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Sljedeći samit će biti održan u Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj.

Šta stoji u zaključcima Samita u Poznanju?

POZNANJ - Lideri koji su učestvovali na Samitu Evropska unija-Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa u Poznanju, jednoglasno su potvrdili evropsku perspektivu regiona, navodi se u dokumentu poljske vlade o zaključcima Samita u Poznanju.

Od danas znatno niže cijene rominga u regionu

Cijene rominga u zemljama Zapadnog Balkana od danas će zvanično biti niže za oko 27 odsto, dok se od jula 2021. godina planiraju ukinuti svi dodatni troškovi rominga za krajnje korisnike.

Poljska i zapadni Balkan jačaju saradnju

​VARŠAVA, POZNANJ - Samit zapadnog Balkana (Western Balkans Summit), koji će kao dio Berlinskog procesa biti održan u Poznanju 3, 4. i 5. jula, kao ključne teme imaće ekonomiju, povezivanje i civilno društvo s akcentom na mlade, kulturu i bezbjednost, a uoči ovog važnog događaja organizovana je studijska posjeta novinara zapadnog Balkana Poljskoj kao domaćinu.

Šefovi diplomatija EU u utorak o proširenju i izvještajima o zapadnom Balkanu

Šefovi diplomatija Evropske unije će u utorak raspravljati o strategiji proširenja i izvještajima Evropske komisije o reformama na zapadnom Balkanu, a trebalo bi da bude riječi i o mogućem otvaranju novog poglavlja u pregovorima sa Srbijom, rekli su novinarima diplomatski izvori EU u Briselu.

Washington Post: Kako EU izdaje zapadni Balkan

VAŠINGTON - Evropska unija je na pragu velike krize ukorijenjene u nekompetentnosti briselskog establišmenta, piše Washington Post i dodaje da je to priča o "gordosti i izdaji, neprekidnim obećanjima i kukavičluku", priča o "trijumfu nedostatka volje".

Kako evropski izbori utiču na Zapadni Balkan?

BEOGRAD - Nakon predstojećih izbora za Evropski parlament, koji počinju sutra, biće jasnije gdje će se na listi prioriteta Brisela naći proširenje EU, prije svega na Zapadni Balkan, a učesnici konferencije "Evropa pred izborom" ističu da Srbija, bez obzira na buduću strategiju EU, treba da nastavi reforme.

Nova faza saradnje EU i Zapadnog Balkana u zaštiti granica

BRISEL - Evropska agencija za graničnu i oblasku stražu u saradnji sa albanskim vlastima pokrenula je prvu zajedničku operaciju na teritoriji susjedne zemlje koja nije članica EU.

Tusk: Balkan je za EU evropska griža savjesti

VARŠAVA - Uspjeh je to što je ostala evropska perspektiva za Zapadni Balkan uprkos umoru od proširenja, jer bi bez aktivnosti Evropske unije situacija u toj regiji bila neuporedivo gora, a Balkan je za EU evropska griža savjesti, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk za poljski list “Gazeta Wyborcza”.

Najčitanije