zapadni Balkan

Švarc-Šiling: Nema rješenja na Balkanu bez uplitanja SAD

SARAJEVO - Nekadašnji visoki predstavnik EU u BiH Kristijan Švarc-Šiling ocijenio je da se SAD i danas angažuju na Balkanu, a da to mora jače činiti i Evropa.

Njemački poslodavci u panici: Trebaju nam radnici sa zapadnog Balkana

BERLIN, BANJALUKA - Njemački poslodavci upozorili su Vladu te zemlje da bez više useljavanja radnika sa zapadnog Balkana firme u toj zemlji neće moći naći adekvatnu radnu snagu.

U BiH uloženo 3,7 milijardi evra

BRISEL - Kroz Investicioni forum za zapadni Balkan u BiH koji finansira EU do sada je podržano 25 projekata ukupne vrijednosti 3,7 milijardi evra.

Evropska unija i Njemačka ekonomski integrišu zapadni Balkan i Moldaviju

BANJALUKA - Evropska unija i Njemačka planiraju da čvršće ekonomski integrišu zapadni Balkan i Moldaviju, javili su pojedini njemački mediji. Kako su pisali, cilj ovog programa je približiti ove regione i pospješiti ekonomsku saradnju.

Ipak se kreće!

Evropski lideri su prošle sedmice postigli konsenzus o ambicioznom planu za oporavak njihovih ekonomija pogođenih krizom izazvanom pandemijom korona virusa. U tom procesu bilo je različitih viđenja o detaljima, ali ne i neslaganja u vezi s potrebom za koordiniranim naporom na rješavanju posljedica pandemije.

DW: Njemačko pravilo za zapadni Balkan ostaje na snazi

BERLIN - Njemačko pravilo za zapadni Balkan o zapošljavanju treba da ostane na snazi do 2023. godine, piše Dojče vele i navodi da će građani Srbije, Albanije, BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i takozvanog Kosova i dalje moći da dolaze u Njemačku nezavisno od stručne spreme.

Mihael Rot: Balkan nije zabačeni dio, već centralno dvorište EU

BERLIN, BANJALUKA - Zapadni Balkan nije zabačeni dio evropskog kontinenta, kako se često može vidjeti u njemačkim medijima, već njeno centralno dvorište, rekao je Mihael Rot, njemački ministar za evropska pitanja.

Njemačka će produžiti dozvolu za dolazak radne snage s Balkana

Posebna dozvola, koja omogućava dolazak ekonomskih migranata iz država zapadnog Balkana u Njemačku, biće produžena. Prema nacrtu odredbe, dostupne njemačkoj novinskoj agenciji dpa, njemačko Ministarstvo rada trebalo bi produžiti tzv. Regulativu za zapadni Balkan, tako da će ona važiti sve do 2023. godine.

Brisel će uključiti Balkan u paket za zdravstvo

BRISEL - U paket zdravstvenih mjera, s ciljem jačanja zdravstvenih kapaciteta zemalja članica EU zbog epidemije virusa korona, koji je u srijedu usvojila Evropska komisija, biće uključene i zemlje zapadnog Balkana, potvrđeno je "Nezavisnim" u Briselu.

Austrija zabranjuje slijetanje aviona iz 18 zemalja, na listi i BiH

U cilju suzbijanja pandemije virusa korona Austrija je proširila spisak zemalja za koje važi zabrana slijetanja na austrijske aerodrome na sve zemlje Zapadnog Balkana.

Najčitanije