zapadni Balkan

Šta o Zapadnom Balkanu piše u Minhenskom bezbjednosnom izvještaju?

MINHEN - Potpuna evroatlanska integracija Zapadnog Balkana neće se desiti uskoro, što je bila i poruka samita Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana 2018. godine, ali evropski lideri prepoznaju strateški značaj "dijela evropske slagalice" koji nedostaje, navodi se u Minhenskom bezbjednosnom izveštaju za 2019. godinu.

RCC: Zapadni Balkan će dostići Njemačku za 80 godina

BRISEL - Region Zapadnog Balkana u proteklih nekoliko godina bilježi napredak i ima pozitivnu ekonomsku perspektivu, ali će mu, uz trenutne stope rasta, trebati pet decenija da dostigne njemački standard života i osam decenija da dostigne Njemačku, izjavila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RC C) Majlinda Bregu.

Šta očekuje zapadni Balkan: SAD riješile Makedoniju, slijedi BiH

BANJALUKA - Nakon što je riješen dugogodišnji spor između Makedonije i Grčke u vezi s imenom te zemlje, mnogi analitičari osnovano pretpostavljaju da će se SAD, koje su odigrale ključnu ulogu u tom procesu, sada okrenuti rješavanju ostalih problema na Balkanu.

EU sljedeće godine neće imati vremena za region, promjene moraju doći iznutra

BEOGRAD – Evropska unija sljedeće godine neće imati vremena za region Zapadnog Balkana, tako da je za borbu protiv stagnacije i zarobljene države neophodno pronaći novu energiju, glavni je zaključak događaja “EU i Zapadni Balkan u 2019.”

Šta se dogodilo sa ”ključnom” godinom proširenja EU na Zapadni Balkan?

Evropska unija je vratila, ali ne i konkretizovala svoj fokus na region, a zemlje Zapadnog Balkana još su daleko od očekivane konsolidacije u reformama.

DW: Jasne poruke sa zapadnobalkanskog sastanka u Briselu

BRISEL - Još jedna poruka "mira, stabilnosti i dobrosusjedske saradnje" sa zapadnobalkanskog okupljanja u Briselu. I dok neki prednjače u optimizmu, drugi naglašavaju da ne žele da svojim izjavama kvare pretprazničnu idilu.

EK: Zapadni Balkan da uradi više za efikasniju borbu protiv migracija

Zemlje Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva moraju da ulože dodatne napore da kako bi riješile ilegalnu migraciju i bile efikasnije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, piše u izvještaju Evropske komisije o ispunjavanju zahtjeva za viznu liberalizaciju tih osam zemalja koji je danas objavljen.

Izvještaj o zapadnom Balkanu: Infrastruktura loša, investicije nedovoljne

SARAJEVO, BANJALUKA - Zemlje zapadnog Balkana u infrastrukturu, u prosjeku, ulažu oko jedan odsto BDP-a, što je veoma malo i trebalo bi osam do 12 puta više. Međutim, problem predstavlja i to što sva ulaganja idu isključivo preko kredita, što predstavlja prijetnju makroekonomskoj stabilnosti.

Han: Zemlje zapadnog Balkana teško istovremeno u EU

BEČ - Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han poručio je kako je malo vjerovatno da će zapadnobalkanska šestorka zajedno ući u Uniju, ali da je neophodno da kod pristupanja prva i šesta zemlja imaju realnu perspektivu.

DW: Zapadni Balkan kao spas za njemačke staračke domove

BERLIN - Njemački ministar zdravstva Jens Špan najavio je pojačano useljavanje negovatelja sa zapadnog Balkana, kako bi smanjio nestašicu te radne snage u zemlji. Ali, mnogi njegovatelji iz ovih zemalja su već u Nemačkoj.

Najčitanije