Izbjeglička kriza

Očekuje se eskalacija migrantske krize: BiH traži novac za 400 graničara

BANJALUKA - Bosna i Hercegovina treba da poveća kapacitete Granične policije, ali je problem finansiranje, zbog čega novac treba pronaći iz spoljnih izvora, a neophodan je drugačiji stav EU prema BiH u vezi s finansiranjem i pružanjem pomoći.

Srbija spremna da zatvori granicu u slučaju najezde migranata?

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao je nalog vojsci, policiji i Bezbjednosno-informativnoj agenciji da gotovo hermetički zatvore granicu prema Sjevernoj Makedoniji, ukoliko bi došlo do najezde migranata koji već danima sa turske strane pokušavaju da uđu u Grčku, potvrđeno je "Blicu" u vrhu vlasti.

Turci migrantima "nacrtali" rutu koja zaobilazi zemlje bivše Jugoslavije

Turska je hiljadama migranata koji se kreću ka njenoj granici s Grčkom, preporučila nove rute na putu ka Zapadu, tako što će zaobići sve zemlje bivše Jugoslavije, među kojima BiH, Srbiju, ali i Albaniju.

Objavljen video na kojem turska policija navodno napada grčku

ATINA - Grčki portal "Ekatimerini" prenio je video-snimak, navodeći da se na njemu vidi kako turska policija baca suzavac sa svoje strane granice na grčke kolege.

Radončić: Ako druge zemlje šalju vojsku na granicu, zašto ne bi BiH

SARAJEVO - Nakon što je Hrvatska najavila mogućnost slanja vojske na granicu zbog migrantske krize, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić rekao je da, bez obzira na zakone, Bosna i Hercegovina ima pravo da se šti i brani.

Situacija na grčkoj granici: Neki se spremaju za mobilizaciju, ispašta posao

ATINA - Situacija na granici Grčke i Turske i dalje je izuzetno napeta. Kod rijeke Marice, koja predstavlja prirodnu granicu tih zemalja, grčka vojska i policija danonoćno pokušavaju da spriječe prodor migranata.

"Turske vlasti prebacuju 130.000 izbjeglica prema grčkoj granici"

MOSKVA - Turske vlasti prebacuju oko 130.000 izbjeglica prema grčkoj granici i primoravaju ih da napuste tu državu, izjavio je komandant ruskog Centra za pomirenje u Siriji kontraadmiral Oleg Žuravlev.

Džaferović i Koč: Migrantskom krizom treba da se bavi EU

SARAJEVO - Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i turski ambasador u BiH Haldun Koč ocijenili su danas da je migrantska kriza globalni problem kojim treba da se bavi EU, sve zemlje Evrope i da Turska u tom smislu zaslužuje konkretnu podršku.

Brisel u Grčku šalje vojsku i stotine miliona evra

ATINA - Vodeći evropski zvaničnici su u posjeti grčko-turskoj granici, na kojoj se, prema podacima UN-a, nalazi 13.000 migranata koji iz Turske pokušavaju da pređu u EU.

Cvijanović: Zemlje zapadnog Balkana zajedno da rade na zaštiti granica

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da zemlje zapadnog Balkana treba zajednički da djeluju da bi zaštitile svoje spoljne granice od talasa migranata, kao što i EU brani svoje.

Najčitanije