Obrazovanje

Više od 4.500 đaka na provjeri znanja

BANJALUKA - U 94 od 187 osnovnih škola u Republici Srpskoj danas i sutra se izvodi eksperimentalna mala matura iz matematike i srpskog jezika, a ovom provjerom znanja obuhvaćeno je više od 4.500 učenika devetih razreda.

Vraćanjem na stari sistem osnovnog školovanja bez posla bi ostale hiljade prosvjetara

BANJALUKA, SARAJEVO - Devetogodišnji sistem osnovnog školovanja u BiH uveden je prije 15 godina, a Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo nedavno je podnio zahtjev nadležnom kantonalnom ministarstvu da se vrate na osmogodišnji sistem.

U prvom polugodištu ispisana 673 đaka

BIHAĆ - Broj učenika koji pohađaju osnovne škole na području Unsko-sanskog kantona neprestano se smanjuje, pa su tako tokom prvog polugodišta tekuće školske godine iz ovdašnjih škola ispisana 673 đaka, a procjene su kako se taj broj u međuvremenu i povećao.

Poslovno-informatički tehničar i modelar obuće nova zanimanja

BANJALUKA - Za narednu školsku godinu u srednje škole u RS odobren je upis 10.484 učenika raspoređena u 450 odjeljenja, a nova zanimanja koja se uvode su poslovno-informatički tehničar u struci ekonomija, pravo i trgovina, te tehničar modelar obuće u struci tekstilstvo i kožarstvo.

Odgovornost Halilovića utvrdiće Savjet ministara

BANJALUKA - Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske podnijela je Savjetu ministara BiH inicijativu da se utvrdi odgovornost Envera Halilovića, direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, koji, prema tvrdnjama zvaničnika iz Republike Srpske, opstruiše akreditaciju dva javna univerziteta.

Dualno obrazovanje rješenje odliva radnika

BANJALUKA - Ključ rješenja problema nekvalifikovane radne snage u gradu, ali i u RS, je donošenje najboljih zakonskih rješenja koje bi Vlada RS trebalo da donese po ugledu na zemlje iz regiona, rekao je Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, na konferenciji "Pilot projekat dualnog obrazovanja" održanoj juče u Banjaluci.

Školama 200.000 maraka za praksu

BANJALUKA - Gradska uprava će ove godine za sufinansiranje nabavke opreme za izvođenje praktične nastave u srednjim školama izdvojiti 200.000 KM.

Isti bukvar za sve srpske učenike

BANJALUKA - Jedan isti bukvar za sve srpske učenike u regionu koji bi doprinio zaštiti srpske kulture, tradicije i identiteta, stav je organizacija Srba iz Slovenije, Mađarske, Rumunije, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Srbije i RS nakon skupa održanog prošle sedmice u Beogradu.

Pripreme za tržište rada već od osnovne škole?

Savjet za ekonomska pitanja i razvoj grada predložio je juče tokom strateškog savjetovanja Gradske uprave osnivanje savjeta obrazovanja u kojem bi, pored poslodavaca, bile osnovne i srednje škole te Zavod za zapošljavanje RS.

Djeca migranata brzo savladavaju gradivo

BIHAĆ - U redovni nastavni proces na području Unsko-sanskog kantona uključeno je 52 djece migranata, koji su za kratko vrijeme savladali osnove našeg jezika. "Nastavnici su uočili da ta djeca mogu pohađati redovnu nastavu i uključeni su u nju skupa s ostalim učenicima", potvrdio je ministar obrazovanja u Vladi USK Damir Omerdić.

Najčitanije