Avganistan

Kabul: Raste broj poginulih u napadu na bolnicu

KABUL - Broj poginulih u napadu na najveću vojnu bolnicu u Kabulu porastao je na 25, a provrijeđeno je više od 50 ljudi, saopštili su danas zvaničnici.

Talibani odrubili glavu mladoj odbojkašici i postavili fotografije na društvene mreže

Talibani su odrubili glavu mladoj odbojkašici, Mahjabin Hakimi i fotografije postavili na društvene mreže.

Putin: Idemo ka brisanju talibana sa liste ekstremista

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je predsjednik SAD Džozef Bajden bio u pravu što je povukao američke trupe iz Avganistana.

Rusija i talibani - pregovori i zastrašivanja

Nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, porastao je uticaj Rusije u regionu. Moskva želi da se profiliše organizacijom međunarodne konferencije o Avganistanu i pritom koristi kontakte s talibanima.

Lavrov: Rusija neće zvanično priznati vladu talibana

SOČI - Rusija ne razmatra mogućnost zvaničnog priznavanja talibanske vlade u Avganistanu, rekao je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Talibani pozivaju na saradnju i traže odmrzavanje novca

DOHA - Talibanske vlasti u Avganistanu pozvale su međunarodnu zajednicu na saradnju i dobre odnose, ali su izbjegle da se čvrsto opredijele za omogućavanje obrazovanja djevojčicama uprkos zahtjevima koji dolaze iz svijeta da se svoj avganistanskoj djeci omogući povratak u školu.

SAD: Razgovori sa talibanima iskreni i profesionalni

VAŠINGTON - SAD su danas saopštile da je prvi susret "oči u oči" između visokih američkih i talibanskih zvaničnika, nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, bio "iskren i profesionalan", i da je američka strana ponovila da će se talibanima suditi po njihovim postupcima, a ne samo po riječima.

Talibani: Destabilizacija vlade nije dobra

DOHA - Talibani su pozvali SAD da ne "destabilizuju" njihovu vladu u Kabulu.

Islamska država preuzela odgovornost za napad u džamiji

KABUL - Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilački napad na džamiju u provinciji Kunduz na sjeveroistoku Avganistana.

Eksplozija u džamiji u Avganistanu, najmanje 100 mrtvih i povrijeđenih

KABUL - Najmanje 100 osoba je poginulo i povrijeđeno u današnjoj snažnoj eksploziji u džamiji u gradu Kunduzu u Avganistanu, saopštila je lokalna policija.

Petorica pripadnika IS ubijena u napadu talibana u Kabulu

KABUL - Petorica pripadnika teroristričke grupe Islamska država poginula su u napadu talibana u okrugu Kabula, rekao je danas portparol ruske ambasade u Kabulu.

Mekenzi: Uzrok pada vlade Avganistana sporazum Trampa sa talibanima

VAŠINGTON - Načelnik Centralne komande američke vojske, general Frenk Mekenzi, tvrdi da je uzrok pada vlade Avganistana sporazum administracije tadašnjeg predsjednika Donalnda Trampa sa talibanima iz 2020. godine, koji predviđa potpuno povlačenje američkih snaga iz te zemlje.

Bajden optužen za laži o povlačenju vojske iz Avganistana

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džozef Bajden optužen je da je lagao u vezi sa povlačenjem vojske iz Avganistana, nakon što su vrhovni generali izjavili da su preporučili da američke snage ostanu u toj zemlji.

Talibani zabranili brijanje i šišanje

KABUL - Talibani su zabranili frizerima u avganistanskoj pokrajini Helmand da briju i šišaju brade mušterijama, rekavši da to predstavlja kršenje njihovog tumačenja islamskog zakona.

Jedna žrtva eksplozije bombe u Avganistanu

KABUL - Jedna osoba je poginula, a sedam ranjeno u Avganistanu u današnjoj eksploziji bombe pored puta, kada je tuda naišao automobil u kom su se nalazili talibani, saopštio je zvaničnik bolnice u Džalalabadu, glavnom gradu provincije Nangarhar, na istoku zemlje.

Najčitanije