Evropski parlament

Mjesta u Evropskom parlamentu osvojili robijaš i dvojica bjegunaca

BARSELONA - Trojica katalonskih separatista - bivši predsjednik Katalonske regije Karles Pudždemon, njegov zamjenik Oriol Junkeras i bivši ministar katalonske vlade Toni Komin, od kojih je jedan u zatvoru, a druga dvojica u bjekstvu, osvojili su poslanička mjesta u Evropskom parlamentu.

Štrahe dobio dovoljno glasova za poslaničko mjesto u EP

BEČ - Doskorašnji austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe dobio je dovoljan broj glasova na jučerašnjim izborima za Evropski parlament da može da uđe u klupe evropske skupštine.

Reakcija Rusije na izbore u EU: Nadamo se da će Brisel progledati

MOSKVA - Slijepa podrška kursu koji je nametnut EU sa druge strane okeana, antiruski ispadi i provokacije treba da odu u prošlost, izjavio je predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin, komentarišući rezultate izbora u Evropskom parlamentu. On smatra da će poslanici novog parlamenta Evropske unije biti spremni za dijalog sa Rusije.

Pupovac: Za SDSS glasalo znatno više birača nego prije pet godina

ZAGREB - Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je večeras da je za ovu stranku na izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj glasao znatno veći broja birača u odnosu na izbore 2014. godine.

Srbi bez mandata, HDZ-u pet

ZAGREB - Birališta širom Hrvatske zatvorena su u tačno u 19 sati kada su televizije objavile i prve rezultate izlaznih anketa u kojima nema dijaspore, piše Index.

Prva projekcija sastava novog Evropskog parlamenta

BRISEL - Prema prvim projekcijama u novom sazivu Evropskog parlameta najjače stranke i dalje biće Evropska narodna partija, Socijaldemokrate i Alijansa liberala i demokrata za Evropu u koju bi trebalo da uđu i poslanici Makronove Republike u pokretu.

U Francuskoj u prednosti stranka Marin Le Pen

PARIZ - Francuska desničarska stranka Nacionalni skup Marin Le Pen osvojila je većinu poslaničkih mjesta na izborima za Evropski parlament u Francuskoj, rezultati su anketa na biralištima.

EP: Najveća izlaznost u posljednjih 20 godina

BRISEL - Na teritoriji 27 država članca EU, bez Velike Britanije, na evropske izbore izašlo je oko 51 odsto birača, čime je postignuta najviša izlaznost birača na izbore za EP u poslednjih 20 godina, objavljeno je u Briselu.

Njemačka: Blok Merkelove u padu, ali sa najvećom podrškom

BERLIN - Prvi rezultati izlaznih anketa sa izbora za EP u Njemačkoj, ukazuju da je vladajući blok njemačke kancelarke Angele Merkel CDU/CSU, iako u značajnom padu, osvojio najveću podršku od 28 posto glasova.

Zatvorena birališta u Hrvatskoj, HDZ-u najviše mandata

ZAGREB, - U Hrvatskoj su zatvorena birališta na izborima za Evropski parlament, na kojima je, prema izlaznim anketama, vladajući HDZ osvojio četiri mandata, a SDP tri.

Najčitanije