Mjesec

Krateri na Mjesecu ili glavna ulica Bangalora?

​Umjetnik Badal Nandžundasvami smislio je genijalan način da skrene pažnju na stanje puteva u indijskom gradu Bangaloru.

Indijska svemirska letjelica stigla do Mjeseca

Indijska letjelica Chandrayaan-2 uspješno je ušla u Mjesečevu orbitu.

Centar NASA za misiju na Mjesec biće u Alabami

Direktor NASA Džim Brajdenstajn objavio je da će se sjedište agencijine misije na Mjesec, u kojoj bi astronauti trebali sletjeti na Zemljin prirodni satelit do 2024. biti u Marshall Space Flight Centru u Alabami, što predstavlja lošu vijest za Teksas koji je figurisao kao moguće sjedište novog svemirskog programa.

Patike inspirisane slijetanjem na Mjesec

Misija Apollo 11 utiče na popularnu kulturu još od 20. jula 1969, kada se prvi čovjek uspješno spustio na Mjesec. Tako su Neil Armstrong i Buzz Aldrin postali prva ljudska bića koja su kročila na Zemljin satelit, što je i danas jedno od najvećih dostignuća kada su istraživanja kosmosa u pitanju. Ti koraci nisu ostavili traga samo na Mjesecu, već su uticali i na modnu industriju Zemljana, a posebno kada je obuća u pitanju.

Indija uspješno lansirala raketu na Mjesec

Indija je danas uspješno lansirala svoju drugu misiju na Mjesec, nakon što je prije nedjelju zaustavila lansiranje letjelice zbog tehničkog problema.

Kupio video-trake slijetanja na Mjesec za 200 dolara, prodao ih za dva miliona

Bivši stažista u Nasi, Gari Džordž, prodao je tri video-trake slijetanja "Apollo 11" na Mjesec za 1,82 miliona dolara na aukciji u "Sotbiju".

Titova poruka prije pola vijeka ostavljena na Mjesecu

Disk sa izjavama bivših američkih predsjednika Dvajta Ajzenhauera, Džona kenedija, Lindona Džonsona, Ričarda Niksona i porukama predsjednika 73 zemlje svijeta ostavljen je prije 50 godina na Mjesecu.

Do mjeseca i nazad: "Apollo 11" sletio prije 50 godina

Prije 50 godina, 20. jula 1969, Nil Armstrong spustio se niz kratke stepenice, kročio na površinu Mjeseca i zaključio:

NASA prvi put objavila Apollo panorame Mjeseca

​Pedeseta godišnjica od kada je čovjek napravio prve korake na Mjesecu dobar je razlog za proslavu, te upravo zbog toga NASA objavljuje stare materijale i fotografije, a kako bi sa ostatkom svijeta podijelila do sada nepoznate detalje misije Apollo.

Kako će pomračenje Mjeseca uticati na vaš horoskopski znak

Jul je mjesec dva pomračenja - prvo, pomračenje Sunca, je već bilo 2. jula, dok će se pomračenje Mjeseca desiti večeras, 16. jula u 23.45.

Najčitanije