Obrazovanje

Treba li u škole uvesti predmet zdravstveno prosvjećivanje

TREBINJE - Srednjoškolska omladina u Trebinju je seksualno slabo prosvijećena i takvo stanje se, zbog njihovog reproduktivnog i uopšte polnog zdravlja, mora mijenjati, zaključeno je nakon okončanja projekta, koji je, po odobrenju Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, sproveden u Trebinju, a ciljna grupa su bili maturanti.

Centru za obrazovanje odraslih katanac na tri godine

SANSKI MOST - Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) donijelo je rješenje kojim se Centru za obrazovanje odraslih "Multilingua" u Sanskom Mostu zabranjuje rad na period od tri godine. Ovu informaciju nam je potvrdio ministar obrazovanja u Vladi USK Damir Omerdić, koji je istakao kako zabrana obuhvata izvođenje programa za obrazovanje, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju odraslih za više stručnih zanimanja.

Produžen rok za okončanje studija

BANJALUKA - Prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o visokom obrazovanju produžen je rok za okončanje studija do kraja ove, odnosno naredne godine za studente koji su upisani na dodiplomske studije i stekli status apsolventa u 2017/2018. akademskoj godini.

Budući prvačići od petka na pripremama za školu

BANJALUKA - Za 4.353 buduća prvačića u RS koja nisu bila obuhvaćena nekim oblikom institucionalnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja od petka će se organizovati tromjesečni program pred polazak u školu, koji će biti realizovan u 39 predškolskih ustanova i 74 škole širom RS.

Trivić: U srednjoškolski sistem uvesti dualno obrazovanje

ZVORNIK - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas u Zvorniku da je neophodno da se u srednjoškolski sistem uvede dualno obrazovanje koje podrazumijeva spajanje teorije i prakse.

Pod lupom ustanove za obrazovanje odraslih

BIHAĆ - Ministarstvo obrazovanja USK planira u narednom periodu prečešljati sve ustanove u ovom kantonu koje se bave obrazovanjem i prekvalifikacijom odraslih osoba, kako bi se uvelo više reda i kontrole u ovoj oblasti.

"Veće plate za nastavnike i visokoobrazovane u prosvjeti i kulturi"

​BANJALUKA - U Republici Srpskoj će od 1. januara biti povećane plate nastavnicima i zaposlenim u oblasti prosvjete i kulture sa visokom stručnom spremom, rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Rajčević: Visoko obrazovanje uskladiti sa potrebama tržišta rada

BANJALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da je jedan od strateških prioriteta novog ministarstva usklađivanje sektora visokog obrazovanja sa potrebama tržišta rada u Srpskoj, te razvoj inovacija i istraživanje i kreiranje okvira za razvoj digitalne ekonomije.

Studenti žele novi rok ili da ne polažu razliku predmeta

BANJALUKA - Stari studenti, kojima je rok za okončanje studija po starom programu istekao 30. septembra, neće izgubiti studentski status ako nisu podnijeli zahtjev za prelazak na Bolonju, nego će naknadno biti pronađeno rješenje za njih, potvrđeno je na Univerzitetu u Banjaluci, a da li će biti opet produžen rok ili će definitivno morati da se prebace na bolonjski sistem, još se ne zna.

Objavljena mapa najboljih evropskih univerziteta, gdje je BiH?

Britanski list specijalizovan za visoko obrazovanje "Times Higher Education" svake godine objavljuje rang-listu svjetskih univerziteta, na kojoj je više od 1.250 najboljih univerziteta na svijetu.

Najčitanije