Sud BiH

Ustavni sud BiH bez zakona nema pravo da arbitrira o imovini RS

Odluka Ustavnog suda BiH u predmetu broj AP-2004/18 donesena na sednici tog suda održanoj 20.5.2020. godine, koja se tiče ogromnog zemljišnog prostora u vlasništvu Republike Srpske, ponovo je, kao i neke ranije odluke tog suda o sličnim pitanjima, izazvala buru negodovanja u Republici Srpskoj. Srpski član Predsedništva BiH, gospodin Milorad Dodik, imao je poseban komentar tim povodom, nazvavši Ustavni sud BiH „kriminalnom organizacijom“. Nije moje da kao sudija komentarišem ovu izjavu niti navedenu odluku Ustavnog suda BiH, jer je postupak u tom predmetu još u toku.

Osumnjičenima u aferi "Respirator" izrečene mjere zabrane

SARAJEVO - Sud BiH izrekao je mjere zabrane osumnjičenima u aferi "Respiratori" federalnom premijeru Fadilu Novaliću, te Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću da se međusobno sastaju i kontaktiraju, kao i da se sastaju sa određenim osobama.

Novalić: Fali da kažu da smo naručili pandemiju od Kineza

SARAJEVO - Sud BiH trebalo bi u toku dana da odluči o određivanju jednomjesečnog pritvora federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku "Srebrene maline" Fikretu Hodžiću u predmetu "Respiratori".

Završeno ročište o određivanju pritvora Novaliću, Solaku i Hodžiću

SARAJEVO - Nakon sedam sati izlaganja tužioca i odbrane, jutros je završeno ročište u Sudu BiH nakon kojeg bi trebalo da bude odlučeno o pritvoru za Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, suspedovang direktora FCUZ-a, i Fikreta Hodžića, vlasnika firme "Srebrena malina", osumnjičenih u aferi dopreme 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona KM.

Dodik: Ustavni sud BiH postao kriminalna organizacija

DERVENTA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je Ustavni sud BiH očigledno postao kriminalna organizacija koja ne poštuje ni Ustav ni zakone ili poštuje samo zakone koje je nametnuo visoki predstavnik.

Miljan: Primljen zahtjev SNSD-a za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a

SARAJEVO - Ustavni sud BiH primio je danas zahtjev SNSD-a za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o odgađanju lokalnih izbora za 15. novembar, rekao je Srni registrar ovog suda Zvonko Mijan.

SIPA putem svjedoka utvrđivala identitet Jasmina Keserovića

SARAJEVO - Pripadnik Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH danas je u Sudu BiH ispričao kako je identifikovan Jasmin Keserović, koji je optužen zbog ratovanja u Siriji u sastavu terorističke organizacije.

Ustavni sud BiH će se proglasiti nenadležnim za odluku CIK-a?

SARAJEVO - Ustavni sud BiH mogao bi se proglasiti nenadležnim da razmatra zahtjev SNSD-a da preispita odluku CIK BiH na osnovu koje su lokalni izbori sa 4. oktobra odgođeni za 15. novembar ove godine.

Ustavni sud BiH ruši odluku o izborima?

​BANJALUKA, SARAJEVO - Zbog odgađanja lokalnih izbora u BiH sa 4. oktobra na 15. novembar SNSD će sutra ujutro podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, u kojoj će tražiti ocjenu ustavnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o odgađanju izbora, rekao je "Nezavisnim" Luka Petrović, generalni sekretar te stranke.

Danas zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje odluke CIK-a

BANJALUKA - Generalni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Luka Petrović izjavio je da će ova stranka Ustavnom sudu BiH danas uputiti zahtjev za preispitivanje odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH na osnovu koje su lokalni izbori odgođeni za sredinu novembra.

Najčitanije