Mjesec

Direktor NASA otkrio zašto nikada više nisu sletjeli na Mjesec

Direktor američke svemirske agencije NASA Džim Brajdenstajn izjavio je da se američki astronauti više nikada nisu vratili na Mjesec jer od tog trenutka nije bilo dovoljno sredstava za takve kosmičke programe.

Indija odgodila misiju na Mjesec

Indija je odgodila danas zbog tehničkog problema misiju slanja sonde na Mjesec manje od sat vremena prije lansiranja.

Zanimljivosti o rođenima u julu

Znate li koje su najčešće osobine ljudi rođenih u jednom od najtoplijih mjeseci u godini? Ta opuštenost i vedrina ljeta kao da im je zapisana u genima, a ovih šest osobina ih čini jako posebnima:

NASA planira poslati prvu ženu na Mjesec

Od 1969. do 1972. godine, u šest NASA-inih misija nazvanih po grčkom bogu Apolonu 12 muškaraca je uspješno sletjelo na površinu Mjeseca, Neil, Buz, dvojica Alana, dvojica Čarlasa, Edgar, David, Džejms, Džon, Džek i Eugen, prenosi Fena.

Može li čovjek trajno da se nastani na Mjesecu?

Naučnici se sve više trude da stvore uslove kako bi čovjek u skorije vrijeme mogao da bude na Mjesecu.

Mjesečevo kamenje već 50 godina otkriva skrivene tajne svemira

Mnoge naše spoznaje o Mjesecu, Merkuru, Marsu, nekim asteroidima, izravno su povezane s rezultatima koje smo dobili iz misija Apolla.

Misteriozna masa na Mjesecu, naučnici šokirani

Naučnici su ispod najvećeg i najdubljeg kratera na Mjesecu i uopšte u Sunčevom sistemu otkrili veliku količinu misteriozne mase nepoznatog porijekla.

Trampa ne zanima misija na Mjesecu, samo Mars

Predsjednik SAD-a Donald Tramp kritikovao je američku svemirsku agenciju NASA zbog namjere da ponovo pošalje astronaute na Mjesec 2024. umjesto da se, kako kaže, fokusira na "mnogo veće" inicijative kao što su odlazak na Mars.

"Uskoro sa Japancima idemo na Mars"

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je u Tokiju da se složio s premijerom Japana Šinzoom Abeom o saradnji u istraživanju svemira, i dodao da će dvije zemlje uskoro organizovati zajedničke odlaske na Mars i Mjesec.

Kineski rover došao do zanimljivih otkrića na Mjesecu

​U okviru kineske misije Chang’e 4 došlo se do nekih zanimljivih otkrića, te se nakon analiza Mjesečeve kore utvrdilo da Zemljin satelit krije određene tajne.

Najčitanije