Mjesec

Predstavljena nova svemirska odijela za lakše kretanje

NASA je pokazala dva nova svemirska odijela skrojena za buduće astronaute koji će hodati po Mjesecu ističući razvoj ključnog elementa ubrzanog programa te američke svemirske agencije da se vrati na Mjesec do 2024.

Saturn je "kralj mjeseca"

Saturn je prepoznat kao "kralj mjeseca" Sunčevog sistema nakon što su astronomi otkrili još 20 satelita oko te velike planete, čime je njihov broj narastao na 82, što je tri puta više od Jupitera.

Indijski modul lociran na Mjesecu

Predsjednik Indijske agencije za istraživanje svemira potvrdio je da je modul za misije sletanja na Mjesec lociran na površini tog nebeskog tijela, pošto je u subotu bio izgubljen kontakt sa njim.

Krateri na Mjesecu ili glavna ulica Bangalora?

​Umjetnik Badal Nandžundasvami smislio je genijalan način da skrene pažnju na stanje puteva u indijskom gradu Bangaloru.

Indijska svemirska letjelica stigla do Mjeseca

Indijska letjelica Chandrayaan-2 uspješno je ušla u Mjesečevu orbitu.

Centar NASA za misiju na Mjesec biće u Alabami

Direktor NASA Džim Brajdenstajn objavio je da će se sjedište agencijine misije na Mjesec, u kojoj bi astronauti trebali sletjeti na Zemljin prirodni satelit do 2024. biti u Marshall Space Flight Centru u Alabami, što predstavlja lošu vijest za Teksas koji je figurisao kao moguće sjedište novog svemirskog programa.

Patike inspirisane slijetanjem na Mjesec

Misija Apollo 11 utiče na popularnu kulturu još od 20. jula 1969, kada se prvi čovjek uspješno spustio na Mjesec. Tako su Neil Armstrong i Buzz Aldrin postali prva ljudska bića koja su kročila na Zemljin satelit, što je i danas jedno od najvećih dostignuća kada su istraživanja kosmosa u pitanju. Ti koraci nisu ostavili traga samo na Mjesecu, već su uticali i na modnu industriju Zemljana, a posebno kada je obuća u pitanju.

Indija uspješno lansirala raketu na Mjesec

Indija je danas uspješno lansirala svoju drugu misiju na Mjesec, nakon što je prije nedjelju zaustavila lansiranje letjelice zbog tehničkog problema.

Kupio video-trake slijetanja na Mjesec za 200 dolara, prodao ih za dva miliona

Bivši stažista u Nasi, Gari Džordž, prodao je tri video-trake slijetanja "Apollo 11" na Mjesec za 1,82 miliona dolara na aukciji u "Sotbiju".

Titova poruka prije pola vijeka ostavljena na Mjesecu

Disk sa izjavama bivših američkih predsjednika Dvajta Ajzenhauera, Džona kenedija, Lindona Džonsona, Ričarda Niksona i porukama predsjednika 73 zemlje svijeta ostavljen je prije 50 godina na Mjesecu.

Najčitanije