Obrazovanje

Fond "Dr Milan Jelić": Na prestižnim svjetskim univerzitetima 13 stipendista

Ministarstvo nauke i tehnologije, Fond "Dr Milan Jelić", prema posljednjem konkursu objavljenom u junu, za stipendiranje studenata drugog i trećeg ciklusa studija dodijelilo je ukupno 12 stipendija, i to sedam stipendija za studente drugog i pet stipendija za studente trećeg ciklusa.

Počinju popravni ispiti: Dvojku love hiljade đaka

BANJALUKA - U osnovnim i srednjim školama RS na popravni ispit izlazi 4.548 đaka koji se ovih dana pripremaju za polaganje, potvrđeno je "Nezavisnim" iz Pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Povećana tražnja pred popravne ispite: Kraljica nauka šampion instrukcija

BANJALUKA, BIJELJINA - Potražnja za instrukcijama u periodu pred popravne ispite je povećana, kao i u vrijeme prijemnih ispita na fakultetima, među kojima je dominantna matematika - kraljica nauke, a nešto manje su tražene fizika i hemija, kažu instruktori iz ovih predmeta.

Za dva đaka malo prosječna plata

BANJALUKA - Do početka nove školske godine ostalo je manje od mjesec, a dok se đaci raduju povratku u klupe, roditelji su na mukama, jer za opremanje jednog školarca treba nekoliko stotina maraka, a prosječna četvoročlana porodica koja školuje dvoje djece moraće izdvojiti znatno iznad prosječne plate.

Višak prosvjetara biće raspoređen u druge škole

BANJALUKA - Dok neki direktori obrazovnih ustanova smatraju da će sve manje đaka u školama u RS dovesti do toga da neki prosvjetni radnici ostanu bez posla, nadležni iz Ministarstva prosvjete i kulture RS uvjeravaju da neće doći do toga, nego da će nastavnici koji budu višak biti preraspodijeljeni u druge škole.

Zanatske škole, ali i gimnazije ostale poluprazne

BANJALUKA - Drugi upisni rok u srednje škole u RS završen je u petak, a direktori ističu da je ostalo slobodnih mjesta i u četvorogodišnjim stručnim školama, ali i trogodišnjim, zanatskim, a, kako kažu, ta činjenica ne čudi jer je svake godine sve manje đaka.

Srednje škole "kraće" za čak 102 odjeljenja

BANJALUKA, BRČKO - Iz godine u godinu sve je manje upisanih srednjoškolaca u školama u BiH, a u prilog tome govori i činjenica da su u tekućoj školskoj godini upisana 102 odjeljenja manje, ako se uzme u obzir da je optimalni prosjek u razredu 24 učenika.

U avgustu konkurs za upis djece jasličkog i vrtićkog uzrasta

BANJALUKA - Javni konkurs o prijemu djece jasličkog i vrtićkog uzrasta u radnoj 2018/2019. godini ove godine trajaće od 1. do 15. avgusta, potvrdila je Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Malešević: Uvedena nova zanimanja

BANJALUKA - Učenici u Republici Srpskoj upisivaće se u prve razrede srednjih škola u dva upisna roka - junskom, od 11. do 22. juna i julskom, od 2. do 13. jula.

Pet osoba koje su potrebne da pokrenete svoj biznis

Imate odličnu ideju za biznis i razrađen plan kako da započnete sopstveni posao, date otkaz i konačno postanete svoj čovjek. Prije nego što započnete svoj plan, potrebno je da se pobrinete za još neke pojedinosti. Jedna od važnih stavki jesu poznanstva.

Najčitanije