Obrazovanje

Odrasli kreću na edukaciju samo "kad gori pod nogama"

SARAJEVO, BANJALUKA - Prema podacima ankete o obrazovanju odraslih samo 8,7 odsto odraslih osoba u BiH učestvuje u nekom obliku formalnog ili neformalnog obrazovanja, podaci su Agencija za statistiku BiH.

Šta se isplati studirati danas?

Pitanje koje trenutno muči sve maturante, ali i druge ambiciozne ljude kojima je želja steći visoko obrazovanje i vrijednu diplomu fakulteta koja će im osigurati veću zaradu i uspješnu karijeru.

Učenici radije bez posla nego da budu zidari i varioci

TREBINJE - Iako su u Trebinju trenutno deficitarna zanimanja građevinske struke trećeg stepena poput zidara, tesara, armirača, vodoinstalatera, ali i varilaca, kao i svih zanimanja potrebnih najvećem privrednom gigantu Hercegovine - "Industriji alata SL", škole za ove obrazovne profile svršeni osnovci ne žele da upisuju.

Imate oko za lijepo? Provjerite da li je posao dizajnera enterijera pravi izbor za vas

Da li su ljudi oduševljeni kada prvi put uđu u vaš dom? Dobijate li često komplimente zbog toga kako ste opremili svoju kuću, stan ili kancelariju? Uživate li u dekoraciji prostorija i raspoređivanju namještaja? Ako su vaši odgovori na ova pitanja potvrdni, možda to treba da bude vaš novi poziv.

Tržište će urediti upisnu politiku za školsku 2018/19. godinu

BANJALUKA - Upisna politika u srednje škole za 2018/19. godinu biće sprovođena u skladu sa potrebama tržišta, a aktivnosti će biti usmjerene na povećanje broja upisa učenika u trogodišnje stručne škole, potvrđeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

'Bosanski jezik' opet traže bojkotom

ZVORNIK, BANJALUKA - Ukupno šesnaest učenika bošnjačke nacionalnosti nije danas sjelo u školske klupe u drugom polugodištu u školi u Liplju, kod Zvornika, zbog odluke njihovih roditelja, koji traže da se u đačke knjižice upiše "bosanski jezik", umjesto "jezik bošnjačkog naroda".

Novina u osnovnom obrazovanju RS: Učenici 21 škole polagaće malu maturu

BANJALUKA, BIJELJINA, PRIJEDOR - Ove školske godine mala matura će biti uvedena eksperimentalno u 21 osnovnu školu u RS, potvrdio je za "Nezavisne" Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS.

Hrvatska dobija slikovnicu o istopolnim porodicama, tradicionalna udruženja ogorčena

ZAGREB - Hrvatska će ovaj mjesec dobiti prvu slikovnicu o istospolnim porodicama u izdanju Udruženja "Dugine obitelji", koju planiraju da doniraju zainteresovanim vrtićima i školskim bibliotekama u ovoj zemlji.

"Ko štiti direktoricu banjalučkih vrtića"

Posljednjih godina posebnu pažnju javnosti privlače teme vezane za banjalučke vrtiće, posebno zbog godišnjeg budžeta koji ta ustanova dobija iz gradske kase.

Darvin definitivno "protjeran" iz turskih škola

Kada su se srednjoškolci u Turskoj vratili sa raspusta, Čarls Darvin je bio upadljivo odsutan sa časova biologije. Na časovima vjeronauke u osnovnim školama, učitelji su promovisali nenasilno značenje riječi džihad - "boriti se" - kao "ljubav prema domovini".

Najčitanije