Obrazovanje

Zatvara se 15 područnih škola u Republici Srpskoj

BANJALUKA - U Republci Srpskoj od početka nove školske godine biće zatvoreno 15 područnih škola, izjavio je danas Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Fakultetska diploma u rukama samo osam odsto građana

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Republici Srpskoj nedostaje visokoobrazovanog stanovništva jer se sa svega osam odsto visokoobrazovanih smješta na dno evropske i regionalne liste onih sa fakultetskom diplomom.

U pojedinim opštinama moguće na prste nabrojati fakultetske diplome

BANJALUKA - Mladi ljudi odlazeći na fakultet u veće lokalne zajednice uglavnom tu i ostaju, što je dovelo do toga da neke manje opštine imaju tek nekoliko fakultetski obrazovanih ljudi.

Djeca iz BiH nadmašila Norvežane

OSLO - Prema posljednjim statističkim podacima objavljenim u Norveškoj, djeca imigranata imaju daleko bolje obrazovanje od rođenih Norvežana. Ovdje se posebno ističu djeca bh. imigranata, ali i imigranata iz Kine, Šri Lanke, Indije...

U RS nikad manje upisanih đaka: U Kalinoviku samo četiri prvačića

BANJALUKA, KALINOVIK - Prvačića u RS nikad nije bilo manje, a od 9.676 učenika koji bi u septembru trebalo prvi put da sjednu u školske klupe najviše ih je upisano u Banjaluci - 1.925, dok je najmanje, i to samo osam đaka, upisano u Trnovu, te Kalinoviku, gdje su upisana samo četiri.

Prelaze u druge škole zbog produženog boravka

Iako u po­je­di­nim osno­vnim ško­la­ma pos­to­ji ogro­mna po­tre­ba za uvo­đe­njem pro­du­že­nog bo­rav­ka, ni od na­re­dne škol­ske go­di­ne ni u je­dnoj dru­goj, osim u oni­ma u ko­ji­ma već pos­to­ji, ne­će bi­ti or­ga­ni­zo­van ovaj vid po­mo­ći za­po­sle­nim ro­di­te­lji­ma, pot­vrđe­no je u Mi­nis­tar­stvu pros­vje­te i kul­tu­re RS.

Đačke torbe teške, a nema ormarića

BANJALUKA, BROD - Mnoge osnovne škole u RS još nemaju ormariće u koje bi učenici ostavljali udžbenike i opremu koja im nije potrebna svaki dan na časovima, iako je njihovo uvođenje jedna od mjera Programa smanjenja težine đačke torbe.

Dodik: U RS se neće učiti o "opsadi Sarajeva" i "genocidu"

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da se u RS nikada neće izučavati lekcije koje govore o tome kako su Srbi, navodno, pod opsadom držali Sarajevo ili kako je počinjen genocid.

Malešević: O "genocidu u Srebrenici" se neće učiti u RS

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da na teritoriji Republike Srpske biti zabranjeni udžbenici iz Federacije BiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput "opsade Sarajeva" ili izučavanja "genocida u Srebrenici".

Besplatan test: Otkrijte idealnu oblast za Vaše obrazovanje

Pogrešna odluka prilikom izbora oblasti u kojoj ćete se obrazovati i kasnije graditi karijeru najčešći je razlog zbog koga mnogi ne vole svoj posao.

Najčitanije