Šljiva

4 razloga zbog kojih je dobro da uvrstite šljive u ishranu

Kad dođe ljeto, mnogi ne mogu da zamisle dan bez konzumiranja šljiva.

Evo zašto bi trebalo češće jesti suve šljive

Naše podneblje je izuzetno pogodno za gajenje šljive i strah naših voćara često nije da šljiva neće roditi, već da će preobilan rod izlomiti grane.

Šljivovica se pojavila u britanskom kvizu, odgovor postao viralan

Tradicionalna šljivovica našla u pitanjima u britanskoj verziji kviza "Želite li da postanete milioner".

Pekmez od šljiva po bakinom receptu

Svi se sjećamo domaćeg pekmeza koji su spremale naše bake i mame. Danas, kada osjetimo taj poznati miris domaćeg pekmeza, svima nam isti tren navru uspomene iz vremena kada smo odrastali.

Rod šljive u BiH slab, ali sa otkupom nema problema

BANJALUKA, TUZLA - Rod šljiva u BiH je ove godine, prema riječima poljoprivrednika, zbog kasnih mrazeva slab, a uprkos tome, dok su voćari u Srpskoj zadovoljni otkupnom cijenom, koja je ista kao i lani i iznosi oko 80 feninga po kilogramu, u pojedinim kantonima u FBiH cijene još nisu utvrđene.

Šaptač voćkama čuva autohtone vrste voća

CAZIN - Već duže od dvije decenije Muhamed Žunić, voćar iz Cazina, bavi se očuvanjem i kultivacijom autohtonih sorti voća našeg podneblja te kaže kako ovaj neobičan hobi započeo zbog ljubavi prema tim divnim biljkama.

Šljive brže preko granice do evropskih trpeza

TUZLA, BANJALUKA - Hrvatska je pojednostavila izvoz šljive iz BiH u Evropsku uniju, potvrdio je za "Nezavisne" Suad Selimović, predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju, koje djeluje pri Privrednoj komori Tuzlanskog kantona.

"Veseli strojevi" će raditi tek za dušu domaćina

DOBOJ - Ove jeseni "veseli strojevi" za rakiju će u mnogim dobojskim selima uglavnom odmarati jer je rod šljive, jabuke i kruške u potpunosti podbacio, a lošu godinu teško može popraviti "pečenje" lozovače.

Recept za brze knedle sa šljivama

Kuhanje krompira, priprema i miješenje tijesta za pripremu knedli mnogima zadaje muke i oduzima puno vremena. Zato će brzi recept za koji vam ne trebaju krompir ni jaja riješiti problem i skratiti vrijeme pripreme.

Šljive neće biti ni za kap rakije

BANJALUKA - Ovogodišnji rod u šljivicima tanak je kod dobrog dijela bh. voćara, a kod nekih od njih šteta iznosi 100 odsto, tako da šljivovicu neće imati od čega da ispeku, već će morati da se oslone ili na zalihe, ili na, recimo, rakiju od drugih vrsta voća, poput jabuke.

U sanskom selu šljiva rodila usred oktobra

SANSKI MOST - Neobično je da voćka probehara polovinom oktobra, ali je još veća rijekost da na njenim granama rastu plodovi.

Provjeren recept za savršen pekmez od šljiva

Ovo je jednostavni, tradicionalni recept za pripremu pekmeza od domaćih šljiva bez dodavanja konzervansa.

Svjetski standard koči izvoz domaće šljive

TUZLA - Bez usvojenog Global GAP standarda poljoprivredni proizvođači iz BiH ne mogu izvoziti proizvode na strana tržišta, te je potrebno da taj standard prihvati što više proizvođača.

Ulje šljive, dugo čuvana tajna beauty svijeta

Ako do sada niste čuli za ulje šljive, vrijeme je da se upoznate s "novo-starim" preparatom koji čini čuda za kožu.

Šljiva, riznica zdravlja i energije

Naš region je prepoznatljiv po uzgoju šljiva, a baš one se nalaze na vrhu liste najjačih antioksidanasa, barem kada je riječ o voću. Najzdravije su kada ih jedete svježe, ali ni u suvom ili kuvanom obliku ne gube mnogo na ljekovitosti.

Najčitanije