Žitarice

Patrušev: Ruski poljoprivredni izvoz samo u prijateljske zemlje

SANKT PETERBURG - Ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev izjavio je da bi žetva žitarica u toj zemlji ove godine mogla da dostigne 130 miliona tona, što bi bilo dovoljno da pokrije domaće potrebe i obezbijedi izvozni potencijal.

Ukrajina izvezla 1.090 miliona tona žitarica

KIJEV - Ukrajina je zasijala oko sedam miliona hektara usjeva ovog proljeća i izvezla 1.090 miliona tona žitarica u aprilu, saopštio je danas ministar poljoprivrede Mikola Solskij.

Ove tri žitarice su melem za crijeva

Ako već duže vrijeme imate probleme sa varenjem, neophodno je da promijenite način ishrane i uvedete laganu hranu koja će olakšati probleme povezane sa veoma bitnim procesom u organizmu, kakav je varenje.

Visoke cijene žitarica gase peradarski sektor

BANJALUKA, TEŠANJ - Zbog previsokih cijena, ali i manjka žitarica na tržištu, peradarski sektor u BiH će se postepeno gasiti, ističu naši sagovornici i dodaju da će neminovno u narednom periodu doći do rasta cijena pilećeg mesa i jaja.

Najzdraviji ljudi na svijetu jedu isključivo ove četiri vrste hljeba

U svijetu postoji pet takozvanih plavih zona, odnosno područja na kojima žive najdugovječniji ljudi. Riječ je o italijanskoj Sardiniji, japanskoj Okinavi, grčkom ostrvu Ikarija, poluostrvu Nikoja u Kostariki i kalifornijskom gradu Loma Linda.

Kijev blokirao izvoz žitarica, soli i mesa

KIJEV - Ukrajina je blokirala izvoz raži, ječma, heljde, prosa, šećera, soli i mesa do kraja godine, saopštila je Vlada, prenosi "Skaj njuz".

Nema nestašice i poskupljenja žitarica u BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Ratno stanje u Ukrajini, koja je među najvećim izvoznicima žitarica u Evropi, ne bi trebalo da utiče na nestašicu i povećanje cijena ovih proizvoda u BiH, smatraju sagovornici "Nezavisnih".

Snažan rast cijena žitarica zbog ukrajinske krize

Robna tržišta posljednjih su mjeseci najviše pod pritiskom geopolitičkih napetosti. I dok se najviše medijske prašine diže oko cijena nafte i gasa, u sjeni je ostao podatak o rastu cijena žitarica.

Povećana vrijednost otkupa žitarica u BiH za više od 30 odsto

SARAJEVO - U BiH su u trećem kvartalu otkpupljene žitarice u vrijednosti od 14,56 miliona KM, što je povećanje od 33,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Suša spržila žito, zapaliće i cijenu

BANJALUKA, SARAJEVO - Suša i visoka temperatura vazduha, koje već danima ne popuštaju i koje će još da traju, smanjiće ovogodišnje prinose žitarica, a posebno kukuruza i pšenice, saglasni su poljoprivrednici iz BiH.

Uvoz žitarica 23 puta veći od izvoza

SARAJEVO, BANJALUKA - Izvoz žitarica iz BiH u prvom polugodištu ove godine iznosio je nepunih 4,8 miliona KM, dok je uvoz u istom periodu premašio 111 miliona KM.

Rusija ograničila izvoz žitarica zbog pandemije korone

MOSKVA - Rusija je u cilju izbjegavanja porasta cijena na domaćem tržištu zbog pandemije virusa korona, uvela kvote na izvoz žitarica do kraja juna, usljed čega je izvoz od 43,3 miliona tona snižen na sedam miliona tona.

Evo koliko zapravo treba jesti ako želite smršaviti dijetom

Američki doktor opšte prakse Michael Greger, koji se specijalizovao za kliničku prehranu, osmislio je plan prehrane za zdravo mršavljenje, pripremivši sažeti popis "najzdravijih među zdravim namirnicama" koje treba da uklopimo u svakodnevnu prehranu ako želimo da poradimo na tome da dođemo do optimalne tjelesne težine i pritom spriječimo bolesti. Plan sadrži 12 tačaka, odnosno 12 savjeta.

Pogledajte zašto jesti kvinoju

Kvinoja je istovremeno lažna, ali i majka svih žitarica.

Srbi švercovali migrante u žitu

BEOGRAD - Policija u Srbiji uhapsila je sedam srpskih državljana koji su osumnjičeni da su krijumčarili veći broj migranata afroazijskog porijekla, kojima su u kamionima sa žitaricama omogućavali nedozvoljen prelazak u Hrvatsku i dalje tranzit preko Slovenije u Italiju.

Najčitanije