Žito

Kupac odbio prvi brod sa ukrajinskim žitom

BEJRUT - Brod "Razoni", prvi koji je isplovio sa žitom iz Ukrajine u skladu sa sporazumom usaglašenim uz posredovanje UN, traži drugu luku za istovar tereta pošto je inicijalni kupac iz Libana odbio isporuku zbog kašnjenja dužeg od pet mjeseci, objavila je danas Ambasada Ukrajine u Libanu.

Poznata procedura za brodove koji izvoze ukrajinsko žito

ISTANBUL - Ujedinjene nacije, Turska, Rusija i Ukrajina saopštile su danas kako će izgledati procedura za komercijalne brodove koji izvoze ukrajinske žitarice i vještačko đubrivo kroz Crno more, navodi se u dokumentu u čiji je uvid imao Rojters.

Iz ukrajinskih luka isplovila još tri broda sa žitaricama

ISTANBUL - Tri broda s ukupno 58.000 tona kukuruza iz ukrajinskih luka isplovilo je jutros prema Turskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Erdoan: Narednih dana počinje izvoz žita Crnim morem

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas da će narednih dana početi izvoz žitarica Crnim morem.

Zelenski: Imamo žita za izvoz vrijednog 10 milijardi dolara

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je večeras, nakon što je u Istanbulu potpisan sporazum o izvozu ukrajinskog žita, da Ukrajina na raspolaganju ima žitaraica za prodaju u vrijednosti od 10 milijardi dolara.

UN: Primjena sporazuma o žitu za nekoliko nedjelja

ISTANBUL - Ujedinjene nacije očekuju da će sporazum koji je danas postignut o deblokadi izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora biti u potpunosti operativan za nekoliko nedjelja, navela su dva visoka zvaničnika UN.

Džonson i Zelenski razgovarali o izvozu žitarica iz Ukrajine

LONODN - Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da međunarodni partneri intenzivno rade na pronalaženju načina za nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine kako bi se spriječila globalna prehrambena kriza.

Ukrajinska žetva pod znakom pitanja - nedostaje gorivo

PARIZ, LONDON - Nakon što su završili proljećnu sezonu sjetve, ukrajinski ratari se suočavaju s novim izazovom - nalaženjem dovoljno dizela za predstojeću žetvu.

Brnabić: Vlada će danas dozvoliti kvote za izvoz žita

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić kaže da će Vlada danas odlučiti da dozvoli izvoz određenih količina pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog ulja, ali ne i izvoz nerafinisanog ulja.

Ustenko: Ukrajina možda neće proizvesti dovoljno žitarica za izvoz

LAVOV - Ukrajina možda neće proizvesti dovoljno žitarica za izvoz ako ovogodišnja sjetva bude poremećena zbog ruskog napada, izjavio je danas savjetnik predsjednika Oleh Ustenko.

Kako se priprema slavsko žito

Žito je sastavni dio srpske tradicije i služi se u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i ukućana.

Dobar rod strnih žita u Semberiji

Prema informaciji gradskog Odjeljenja za poljoprivredu, koja će se naći pred odbornicima Skupštine grada 10. septembra, na 39. sjednici, ovogodišnja žetva strnih žita, prije svega pšenice i uljane repice, zahvaljujući primjenama agrotehničkih mjera na najvećem dijelu, površina uspješno je okončana u relativno kratkom vremenskom periodu, uz ostvarene dobre proizvodne rezultate.

Vodeničarka Radmila Jeremić melje žito u mlinu starom 100 godina

​LAKTAŠI - Otac mog svekra radio je u ovoj vodenici, zatim je posao naslijedio svekar Stojan, uz kojeg sam zavoljela vodeničarstvo, radila s njim, da bih prije nekih 15 godina, nakon njegove smrti, preuzela posao. Vodenica sa mlinom u kojoj danas meljem žitarice datira iz vremena kada su Austrougari vladali ovim prostorima, kazuje vodeničarka Radmila Jeremić, koja na imanju u laktaškom selu Krnete čuva porodičnu tradiciju, ali i vodeničarski zanat od izumuranja.

Kina upozorava na novi problem - najezda štetočina

ŠANGAJ - Kinesko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da je opasnost od najezde biljnih štetočina na usjeve ove godine ozbiljnija nego lani, dodajući da će zbog toga i mjere prevencije i kontrole biti agresivnije.

Divlje svinje tamane žito

BANJALUKA, GRADIŠKA - U pojedinim područjima na teritoriji RS divlje svinje su već u značajnoj mjeri napravile štetu u poljoprivredi, a zbog sve veće populacije ovih životinja u RS povećan je i rizik od nastanka štete, te je iz tih razloga pojačan i odstrel.

Najčitanije