Bakar

90 godina kuju unikate od bakra

SARAJEVO - Kazandžijskim zanatom bavimo se skoro 90 godina, a priča obitelji Hidić u zanatlijskim vodama počela je od našeg djeda, koji je znanje prenio na mog oca, on dalje na moga brata i mene, a ja dalje na svog sina, kojem je sada 17 godina i kojeg jako privlači ovaj znat. Trenutno nas je u proizvodnji četvorica - otac, brat, moj sin i ja, što našu priču i čini posebnom, kazuje Sarajlija Kenan Hidić.

Naučnici riješili tajne drevnih alhemičara

Naučnici su otkrili radionicu za topljenje rude bakra staru oko 6.500 godina u okolini Biršibe, glavnog grada pustinjskog i polupustinjskog regiona Negev na jugu Izraela, a potom su uspjeli da rekonstruišu najstariju metaluršku peć na svijetu i proizvedu bakar po drevnoj metodi.

Krali kablove i prodavalo u bakar

TUZLA - Policijski službenici Policijske uprave Lukavac Uprave policije MUP-a TK su izvršili kriminalističku obradu nad više lica sa područja opštine Lukavac koja se dovode u vezu sa krivičnim djelima Teška krađa i prikrivanje.

U otpadu kod Bora pronađeno "blago" vrijedno 720 miliona dolara

BOR - Nakon pet godina istraživanja, borski Institut za rudarstvo i metalurgiju (IRM) i japanski Univerzitet "Akita", došli su do fantastičnih podataka.

Bakar i srebro čekaju koncesionara

FOČA - Nakon dugogodišnjih istraživanja Vlada Republike Srpske traži koncesionara za eksploataciju ležišta olova, cinka, bakra i srebra u Čelebićima, kod Foče, a riječ je investiciji vrijednoj 7,88 miliona maraka.

Cijena bakra ponovo premašila 6.000 USD

LONDON -- Cijene osnovnih metala su se danas oporavile, pri čemu je cijena bakra ponovo premašila 6.000 dolara po metričkoj toni.

Državljanin BiH vođa organizovane grupe: Utajili porez na promet od 100 miliona evra

BERLIN - U Njemačkoj je razbijen najveći kartel, odnosno kriminalna organizacija koja je utajila porez na promet od čak 100 miliona evra.

Beskućnik iz BiH u Italiji ukrao na tone bakra i krio ga u napuštenom autu

Pedesetjednogodišnji državljanin BiH uhapšen je u italijanskom gradu Gambetola zbog krađe i ilegalnog boravka u zemlji.

Ljetni hit: Obojite usne i oči u bakar

Najzahvalnije godišnje doba i za šminkanje definitivno je ljeto. Dovoljno je minimalno šminke i da malo pocrnimo pa da izgledamo fantastično.

Najčitanije