Biljka

Koliko je bitan odabir saksije za uspješan uzgoj biljaka

Uz odabir pravog sjemena, odnosno sadnica, zemlje, pravog pozicioniranja, zalijevanje, prihranu i drenažu, bitno je i u kakvu posudu sadimo cvijeće. Iako, vrsta materijala u kojoj se biljke nalaze nije od presudne važnosti da bi se one uspješno uzgojile. Zato pri odabiru uzimamo one koje nam odgovaraju po veličini, ali i po svome izgledu i obliku.

Biljke na udaru toplotnog talasa, šta može da bude prva linija odbrane

Stručnjak za vrtarstvo podijelio je svoje najbolje načine zaštite vrtova od porasta temperatura, otkrio je i koji su "najveći rizici" za biljke u to vrijeme i kako ih zaštititi.

Biljke vam brzo uginu - jedan začin to može da spriječi

Briga o biljkama može biti prilično zahtjevan posao. Istovremeno, potrebno je znati kako se boriti protiv raznih štetočina, korova, gljivica i suše.

Kako da prepoznate da li su biljke previše zalivene

Kada biljka nema dovoljno vode, ona počinje da se suši, ali cvijeće i ukrasno bilje propada i kada pretjeramo sa zalijevanjem, što iz iskustva znaju domaćice koje imaju zelene i cvjetne ljubimce.

8 biljaka koje štite od komaraca

Posljednji dani maja, kao i cijelo ljeto, koje je pred nama, donose uglavnom lijepo vrijeme, ali sa njim stižu i razni insekti. Posebno se izdvajaju komarci, koji umiju da budu prilično dosadni i uporni.

Sobni kesten: Neobična biljka koja uljepšava dom

Ukoliko ste u potrazi za neobičnim biljkama, pravi izbor je sobni kesten ili stručnije Castanospermum australe, koja ima vrlo zanimljive listove te plod iz kojih raste.

Najbolji lijek protiv ujeda komaraca

​Prednosti listova bokvice su korišćene još od 1500-ih za liječenje zdravstvenih stanja kao što su prehlada, groznica ili grip. Ima antibakterijska, antiiritantna i antiseptička svojstva.

Infuzija za biljke - oporavljaju se i cvjetaju kao lude

Nije tajna da biljke, posebno u fazi rasta, zahtijevaju dodatnu njegu, prije svega redovnu prihranu. Ipak, ako vidite da biljke posustaju posegnite za receptom od koga će odmah živnuti.

3 stvari koje treba da uradite ako vaša biljka počne da vene

Uopšteno govoreći, listovi koji žute i opadaju pokazatelji su biljke koja ne uspijeva.

Ključni koraci za njegu cvijeća u proljeće

Proljeće je uveliko stiglo, iako se to prema promjenljivoj vremenskoj prognozi ne bi moglo zaključiti. Svakako pred nama su sve ljepši dani, a šarenilo proljećnog cvijeća to i najavljuje. Cvjetnice koje će krasiti balkone, terase i dvorišta jedan su od najljepših segmenata ovog godišnjeg doba.

Jorgovan, ljekovita biljka koja cvjeta samo tri sedmice u godini

Proljećno cvijeće jedan je od brojnih razloga zbog kojih se veselimo toplijim danima, a među brojnim vrstama teško je izdvojiti samo jedno kao najposebnije - jer uživamo u cvjetanju magnolija, zumbula, ali i jorgovana, najmirisnijeg proljećnog cvijeća.

Soda bikarbona čini čuda u vašoj bašti

Vjerovatno u kući imate nekoliko kesica sode bikarbone koja zauzima prostor i na koju ste zaboravili, sada je pravo vrijeme da je iskoristite.

Cvjetovi živih boja: Jaglac, ljekoviti vjesnik proljeća

Kao jedan od vjesnika proljeća, jaglac svojim cvijetom na livadama simbolizuje pobjedu nad zimom, ali uspijeva i u kućnim uslovima. U narodu se za njega kaže da je ključ koji otvara vrata proljeća, a latinski naziv Primula acaulis izveden od riječi primus znači prvi i odnosi se na rano cvjetanje.

Biljke i začini dobri za koncentraciju

Studenti su poznati po tome što su zainteresovani za biljke koje poboljšavaju koncentraciju, a najnovija istraživanja pokazuju da je došlo do navale na ruzmarin.

3 sobne biljke koje vole sunce

I sobno i baštensko cvijeće dijeli se na ono koje voli sunce i ono kom više prija boravak u sijenci.

Najčitanije