Džakarta

Indonezija seli glavni grad, predsjednik odabrao ime

DŽAKARTA - Indonežanski parlament odobrio je nacrt zakona o preseljenju glavnog grada države iz Džakarte u oblast Kalimantana u području džungle na ostrvu Borneo, rekao je u utorak ministar planiranja.

Utvrđena lokacija nestalog aviona

DŽAKARTA - Indonežanska mornarica utvrdila je koordinate putničkog aviona, koji je nestao nakon polijetanja sa aerodroma u Džakarti, rekao je zvaničnik mornarice Abdul Rasjid.

Kazna za kršenje mjera u vezi s koronom je ribanje javnih toaleta

DŽAKARTA - Indonežanima koji krše pravila uvedena u borbi protiv virusa korona u Džakarti prijeti neobična kazna, a to je čišćenje javnih toaleta i nošenje posebnog prsluka kako bi ostali građani videli da su kažnjeni.

Šišanje u doba korone: Zanimljivi detalji iz Indonezije

Nakon što su u Indoneziji ublažene određene mjere uvedene usljed borbe protiv virusa korona (COVID-19), frizerski saloni su ponovo počeli s radom.

Erupcija vulkana na ostrvu Java

DŽAKARTA - Vulkan Merapi proradio je jutros na ostrvu Džakarta, u Indoneziji.

Prijestonica Indonezije tone, planovi za novi glavni grad

Džakarta sa svojih deset miliona stanovnika polako tone, uz saobraćaj koji je već legendaran, vazduha koji je među najgorim u svijetu, te upadljivo odsustvo parkova i kulturnih spomenika.

Hiljade domorodaca pred selidbom zbog nove prestonice Indonezije

DŽAKARTA - Više hiljada domorodaca moglo bi da bude iseljeno sa zemlje svojih predaka na ostrvu Borneo u Indoneziji, gdje se krče velike površine šuma kako bi mogla da se izgradi nova prestonica.

Indonezija će izgraditi novi glavni grad na Borneu

DŽAKARTA - Indonezija će izgraditi novi glavni grad u provinciji Istočni Kalimantan na ostrvu Borneu, izjavio je ministar prostornog planiranja te zemlje Sofijan Ðalil.

Džakarta tone

Džakarta tone - do 2050. godine trećina glavnog grada Indonezije biće pod vodom, navode indonežanske vlasti.

Džakarta počinje da gradi metro

DŽAKARTA - Džakarta je počela gradnju prve komercijalne linije metroa, za koji se mnogi nadaju da će ublažiti velike saobraćajne gužve u glavnom gradu Indonezije.

Oglasili se iz "Lion Aira": Tražili da se avion vrati na aerodrom

Avion tipa Boeing 737 Max 8, koji je pao u indonezijsko more 13 minuta po polijetanju iz Džakarte, u avgustu ove godine je isporučen toj kompaniji.

Srušio se avion sa 189 putnika

DŽAKARTA - Avion indonežanske kompanije "Lajon er" (Lion Air) sa 189 putnika i članova posade srušio se rano jutros u more svega nekoliko minuta nakon polijetanja iz Džakarte.

Ubijen navijač u Indoneziji, prekinuto prvenstvo

DŽAKARTA - Fudbalski šampionat Indonezije prekinut je zbog ubistva navijača, odlučio je Fudbalski savez te zemlje.

Bivšem predsjedniku parlamenta 15 godina zatvora

DŽAKARTA - Bivši predsjednik indonežanskog parlamenta Setja Novano osuđen je danas na 15 godina zatvora zbog umiješanosti u pronevjeru 170 miliona dolara državnog novca povezanu sa uvođenjem sistema elektronskih ličnih karata.

Požar u fabrici vatrometa u Džakarti, 27 poginulo

DŽAKARTA - Najmanje 27 osoba je nastradalo, a 43 su povrijeđene nakon što je danas u fabrici za proizvodnju vatrometa izbio požar u zapadnom dijelu prestonice Džakarte, javljaju agencije pozivajući se na izvještaje indonežanskih medija.

Najčitanije