Dolar

Porasla potražnja i cijena zlata zbog pada dolara

LONDON - Potražnja investitora za zlatom kao sigurnim utočištem porasla je danas podstakavši uzlazni trend cijene ovog plemenitog metala, nakon pada dolara prema kopri glavnih valuta.

Dolar neznatno ojačao, evro i juan pali

Američki dolar je ojačao danas na azijskom trgovanju pošto zvaničnici Federalnih rezervi (FED) najavljuju dalje agresivno povećanje ključne kamate, jedinstvena valuta evrozone je blago skliznula, dok je kineski juan pao nakon iznenadnog smanjenja referente stope centralne banke.

Dolar se oporavlja od oštrog pada, evro postojan

Dolar se blago oporavlja danas na aijzkom trgovanju od najoštrijeg pada u posljednje dvije nedjelje koji je pretrpio noćas, dok su investitori ostali na oprezu uoči objave podataka o zapošljavanju u SAD i zbog sve izraženije zabinutosti u pogledu moguće recesije.

Evro pao ispod jednog dolara

​LONDON - Evro je pao danas na 20-godišnji minimum na nivo ispod jednog dolara, jer je zabrinutost zbog energetske krize i političkih previranja u Italiji oborila tražnju za jedinstvenom valutom, dok je američka valuta ojačala podstaknuta očekivanjima agresivnog povećanja kamatne stope Federalnih rezervi (FED).

Pad evra i jak dolar povećavaju dug BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Zaključno sa prvim kvartalom, Bosna i Hercegovina u dolarima je bila dužna u vrijednosti oko 470 miliona KM, a s obzirom na to da posljednjih mjeseci ta valuta značajno jača u odnosu na evro, rata kredita koji BiH vraća u dolarima značajno je porasla.

Bitkoin se oporavio na približno 31.000 dolara

LONDON - Bitkoin bilježi najveći rast posljednje dvije nedjelje približivši se danas nivou od 31.000 dolara, pošto je kinesko ublažavanje kovid mjera ograničenja podtaklo entuzijazam investitora za ulaganje u rizičniju imovinu.

Evro u usponu, investitori prodaju dolare

Evro je danas u usponu pošto su investitori počeli da prodaju dolare u nadi da će ublažavanje karantina u Kini biti podrška globalnom ekonomskom rastu.

Dolar pao ispod 60 rubalja na Moskovskoj berzi

MOSKVA - Rublja je nastavila danas rast prema dolaru na Moskovskoj berzi, pri čemu je američka valuta prvi put od aprila 2018. godine pala ispod nivoa od 60 rubalja.

Dolar blago skliznuo, evro na petogodišnjem minimumu

Dolar se blago povukao danas sa 20-godišnjeg maksimuma, ali će april ipak završiti s najvećim mjesečnim rastom u deceniji, podstaknut opkladama tržišnih aktera da će američka referentna kamata biti znatno povećana, ali i njihovom zabrinutošću za privredni rast Evrope i Kine.

Dolar najjači u pet godina

Zbog nesigurnosti na finansijskim tržištima, vrijednost američkog dolara prema korpi valuta i dalje raste pa je dosegnula najviši nivo u pet godina.

Dolar blizu dvogodišnjeg maksimuma, evro blago ojačao

Dolar se zadržao danas blizu dvogodišnjeg maksimuma na azijskom trgovanju, jer zabrinutost u vezi s ekonomskim uticajem kineskog lokdauna povećava tražnju za američkom valutom kao sigurnim utočištem.

Dolar ojačao prema rivalskim valutama

Dolar je nastavio danas da jača prema glavnim rivalskim valutama uoči objave izvještaja o zapošljavanju u SAD, koji bi mogao da podstakne Federalne rezerve (FED) na veće podizanje kamatne stope, za 50 baznih poena sljedećeg mjeseca.

MMF: Sankcije Rusiji mogu da poljuljaju dominaciju dolara

LONDON - Finansijske sankcije bez presedana uvedene Rusiji prijete da postepeno umanje dominaciju američkog dolara u svjetskoj trgovini i mogu da dovedu do fragmentiranja međunarodnog monetarnog sistema, izjavila je Gita Gopinat, prva zamjenica generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Juan umjesto dolara za naftu i gas?

Saudijska Arabija se polako okreće prema Kini, što bi, po ocjeni Vol strit žurnala, moglo da ugrozi dugogodišnje odnose Rijada sa SAD.

Oštar pad rublje prema dolaru i evru na Moskovskoj berzi

MOSKVA - Dolar i evro su zabilježili danas na Moskovskoj berzi nove najviše nivoe svih vremena prema ruskoj rublji, javlja Tas s.

Najčitanije