EU

Vulin: Ratno stanje postalo uslov za početak pregovora sa EU

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da je EU svojim posljednjim odlukama na jučerašnjem samitu u Briselu pokazala da je ratno stanje postalo presudan uslov za početak pregovora.

Mišel: Zapadni Balkan je prioritet EU

BRISEL - Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel istakao je danas, pred Samit EU, da se Unija nalazi pred odlučujućim trenutkom, geopolitički važnim, pošto će biti donesene odluke u korist stabilnosti i prosperiteta.

"Pristupni uslovi za Ukrajinu moraju da važe i za zapadni Balkan, posebno za BiH"

BEČ - Austrijski kancelar Karl Nehamer, uoči današnjeg Samita EU, poručio je da pristupni uslovi za Ukrajinu moraju važiti i za zemlje zapadnog Balkana, posebno za Bosnu i Hercegovinu.

Stoltenberg: Ukrajini dugoročna podrška od strane NATO i EU

BRISEL - EU i NATO će nastaviti da pružaju dugoročnu podršku Ukrajini usljed sukoba, izjavio je generalni sekretar Alijanske Jens Stoltenberg.

"Vrijeme da BiH malo pomogne EU da bi ona mogla da pomogne nama"

ČELINAC - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je došlo vrijeme da i BiH malo pomogne Evropskoj uniji da bi ona mogla da pomogne nama.

EU dogovorila zajednička pravila za minimalne plate

BRISEL - Evropska unija dogovorila je danas zajednička pravila za minimalne plate u bloku od 27 zemalja, privremenim sporazumom o mjerama osmišljenim da promovišu kolektivno pregovaranje i bolju primjenu postojećih uredbi o minimalnoj zaradi.

EU uvela sankcije Bogoljubu Kariću

Savjet EU usvojio je danas šesti paket ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije i Bjelorusije koje obuhvataju zabranu kupovine, uvoza ili transfer sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU. R

Mišel: Dogovorena zabrana izvoza ruske nafte u EU

BRISEL - Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, objavio je nešto prije ponoći da je na sastanku lidera EU 27 u Briselu postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte.

Hrana u Srpskoj poskupjela duplo više nego u EU

BANJALUKA - Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, hrana u Republici Srpskoj za godinu dana poskupjela je 20 odsto, a istovremeno u Evropskoj uniji, prema podacima Eurostata, rast cijena hrane iznosio je svega 8,9 odsto.

EU privremeno ukida carine na ukrajinske proizvode

BRISEL - Savjet Evropske unije, koji zastupa 27 zemalja članica, odobrio je ukidanje carina na uvoz robe iz Ukrajine na godinu dana kako bi se pomoglo privredi te zemlje zbog ruske invazije.

Hrvatski akademici traže da se BiH odrekne hidroelektrana

SARAJEVO - Prilikom pregovora s BiH o njenom eventualnom ulasku u EU, Hrvatska treba da insistira na sedam ključnih stvari, od kojih je jedna konstitutivnost Hrvata, druga - treći entitet, a treća pitanje gradnje energetskih objekata na rijeci Drini i slivu u Neretve.

EU: Korak smo bliži uvođenju novih sankcija Rusiji

​BRISEL - Vlade zemalja Evropske unije prišle su danas korak bliže dogovoru o uvođenju oštrijih sankcija Rusiji, koje uključuju zabranu kupovine ruske nafte, ali će se razgovori nastaviti sutra kako bi se zemljama koje su najviše zavisne od ruskih energenata omogućilo da mogu da se nose sa sankcijama.

EU raspravlja o šestom paketu sankcija Moskvi

​PARIZ - Predstavnici zemalja članica EU će sutra razgovarati o novom paketu sankcija za Moskvu, saopšteno je danas iz francuskog predsjedavanja Savjetom EU, prenosi TASS.

Lavež pasa iz BiH čuje se po cijeloj EU

SARAJEVO, BANJALUKA - U toku prošle godine iz Bosne i Hercegovine je od živih životinja najviše izvezeno pasa, potvrdili su za "Nezavisne novine" iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Parlamentarce posvađali konstitutivni narodi

BRISEL – Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta raspravljao je danas o Izvještaju specijalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH u kojem je istaknuta podrška teritorijalnom integritetu BiH, reformi Izbornog zakona i upućen poziv domaćim političarima da rade na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta.

Najčitanije