Evropska Unija

Završen sastanak u Briselu: "Sutra jedno od najznačajnih obraćanja Vučića"

BRISEL - Nakon završenog trilateralnog sastanka u Briselu, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je novinarima da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće obraćati danas, već će se sutra obratiti javnosti.

Istražujemo: Šta je BiH ispunila od 14 ključnih prioriteta za EU

BANJALUKA, SARAJEVO - Otkad je Evropska komisija objavila Mišljenje o kandidaturi BiH za članstvo u EU maja 2019, ostvareno je malo napretka na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, rečeno je "Nezavisnim" u Kancelariji EU u Sarajevu.

EU digitalni novčanik

Evropska komisija u prethodnom periodu raspisala je javni konkurs za izradu digitalnog novčanika "EU wallet". Procijenjena vrijednost iznosi 26 miliona evra za stvaranje novog digitalnog proizvoda za građene Evropske unije.

Od novembra 2023. u EU samo uz elektronski obrazac

BRISEL, BANJALUKA - ETIAS, novi sistem za ulazak u EU za državljane zemalja koje su izuzete od viznog režima sa zemljama šengen zone, ponovo je odgođen i neće biti aktivan prije novembra 2023. godine, potvrđeno je "Nezavisnim" u Evropskoj komisiji.

EU uklanja rampu sa projekata u RS nakon izbora?

BRISEL, BANJALUKA - Projekti auto-puteva u RS, koje finansiraju EU i institucije povezane s EU, biće najvjerovatnije nastavljeni poslije izbora nakon što se formiraju nove vlasti, saznaju "Nezavisne".

Njemačka: Nije dovoljno tuširanje hladnijom vodom

Evropska unija hoće da smanji svoju potrošnju gasa za najmanje 15 odsto, a Njemačka mora vjerovatno da uštedi još i više. Kako da se to postigne? Apeli nisu dovoljni.

Orban prihvatio ograničenje potrošnje gasa

BEČ - Evropsko jedinstvo je važno tako da Mađarska prihvata hitan plan Evropske unije za ograničenje potrošnje gasa, pošto se zemlje članice pripremaju za dalje smanjenje isporuka ruskog gasa, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Inflacija u EU uzletela na 9,6% u evrozoni na 8,6% u junu

Godišnja inflacija u Evropskoj uniji porasla je u junu na 9,6 posto sa majskog nivoa od 8,8 procenata, dostižući nov istorijski rekord.

Sjeverna Makedonija i Albanija dobile pristanak za otvaranje pregovora

BRISEL - Savjet Evropske unije dao je pristanak za otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, saopštio je večeras Petr Fijala, premijer Češke koja predsjedava Savjetu EU.

Dogovoreno novih 500 miliona evra za naoružanje Ukrajini

BRISEL - Šef diplomatije EU Žozep Borel izjavio je danas da su ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu postigli poltičku saglasnost oko pete tranše finansijske pomoći Ukrajini namijenjene za nabavku naoružanja.

Inflacija u EU na istorijskom maksimumu

Evropska komisija je u svojoj ljetnoj ekonomskoj prognozi predvidela je rast privrede EU od 2,7 odsto u 2022. godini, dok se za 2023. predviđa pad na 1,5 odsto, odnosno 2,6 i 1,4 odsto u Evrozoni.

EU pristaje na spajanje "Otvorenog Balkana" i Berlinskog procesa?

BANJALUKA, BRISEL - Najoptimalniji način da se region zapadnog Balkana približi EU je ujedinjavanje svih regionalnih inicijativa koje pokazuju da imaju potencijal, rekao je izvor "Nezavisnih novinama" blizak briselskoj administraciji.

Berbok: U približavanju Zapadnog Balkana EU ne gubiti vrijeme

​BERLIN - Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok smatra da više ne treba gubiti vreme kada je riječ o približavanju zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

EU najveći donator i partner BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - EU je najveći donator i najvažniji trgovinski partner BiH, a kompanije iz EU najveći investitori u bh. privredu, zbog čega je Delegacija EU započela kampanju "Povezani kroz dobro", koja ima za cilj da građanima BiH približi načine na koje je EU pomogla građanima, privredi i organizacijama u BiH.

EU ne diže rampu dok BiH ne ispuni uslove

BRISEL, BANJALUKA - Evropski savjet nije odobrio kandidaturu za BiH uprkos snažnom lobiranju pojedinih zemalja da do toga ipak dođe.

Najčitanije