Finska

Stoltenberg: Očekujem brzu ratifikaciju članstva Finske i Švedske

MADRID - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da očekuje brzu ratifikaciju članstva Švedske i Finske u Alijansi.

Erdoan: Švedska i Finska ne mogu u NATO dok ne ispune očekivanja

ANKARA - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan rekao je danas da Turska ostaje pri stavu po pitanju članstva Švedske i Finske u NATO, a to je da te dvije nordijske zemlje trenutno ne mogu u Alijansu dok ne ispune očekivanja Ankare.

Stoltenberg: NATO u kontaktu s Turskom zbog Švedske i Finske

VAŠINGTON - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je Alijansa u kontaktu sa Turskom kako bi zajednički pronašli način da riješe pitanja koja brinu Ankaru u vezi sa nastojanjem Švedske i Finske da se pridruže paktu.

Da li Austrijanci žele u NATO nakon odluka Švedske i Finske da se pridruže

BEČ - Odluka Finske i Švedske da zatraže članstvo u NATO nije promijenilo stav Austrijanaca prema neutralnosti svoje zemlje.

Lideri Švedske i Finske nagovijestili razgovor s Erdoanom

VAŠINGTON - Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven izjavio je da su lideri Švedske i Finske nagovijestili da planiraju da razgovaraju direktno sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom i da je Vašington spreman da podrži taj proces.

Stoltenberg: Uvjeren sam u brzu odluku o članstvu Finske i Švedske

KOPENHAGEN - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je uvjeren da će NATO članice brzo donijeti odluku o pridruživanju Finske i Švedske toj Alijansi.

Zaharova: Odgovor Finskoj za članstvo u NATO biće iznenađenje, daće ga vojska

MOSKVA - Odgovor Moskve na odluku Helsinkija da postane članica NATO biće iznenađenje i daće ga vojska nakon što se sagledaju činjenice tipične za finsko članstvo u Alijansi, rekla je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Slovenija podrzala ulazak Švedske i Finske u NATO

LJUBLJANA - Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije dalo je podršku Švedskoj i Finskoj za ulazak u NATO, nazivajući dvije nordijske zemlje najbližim partnerima Alijanse.

Milanović na primjeru Turske ukazao kako braniti nacionalne interese

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentarisao je danas kandidaturu Švedske i Finske za članstvo u NATO i na primjeru Turske ukazao kako bi Hrvatska trebalo da brani svoje nacionalne interese.

Švedska i Finska danas predaju zahtjeve za članstvo u NATO

STOKHOLM, HELSINKI - Švedska i Finska danas će predati zahtjeve za članstvo u NATO, najavila je švedska premijerka Magdalena Anderson.

Borel: Evropski savjet podržava članstvo Švedske i Finske u NATO

BRISEL - Evropski savjet snažno podržava zahtjev Švedske i Finske za pridruživanje NATO, izjavio je danas šef diplomatije EU Žozep Borel.

Finski parlament danas glasa o zahtjevu za priključenje u NATO

HELSINKI - Finski parlament vjerovatno će danas glasati o zahtjevu za priključenje NATO-u, što će biti istorijska promjena finske obrambene politike izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu.

Lavrov: Pridruživanje Finske i Švedske NATO neće napraviti veliku razliku

MOSKVA - Pridruživanje Finske i Švedske NATO-u vjerovatno neće napraviti veliku razliku, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Erdoan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je danas da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu.

Rusija prekinula isporuke električne energije Finskoj

HELSINKI - Ruski izvoz električne energije u Finsku sveden je na nulu, pokazuju današnji podaci finskog operatera sistema za prenos energije Fingrida, nakon što je ruska kompanija Inter RAO najavila prošle nedjelje da će prekinuti isporuke jer Finska nije platila račun.

Najčitanije