Gas

Da li su projekti gasifikacije BiH realni ili neostvarivi?

BANJALUKA, SARAJEVO - U BiH se sve češće pominje buduća snabdjevenost gasom, a to će se, prema najavama nadležnih, riješiti izgradnjom gasnih postrojenja i gasifikacije većine teritorije.

Cijena gasa uzletjela preko 10 procenata

Cijena gasa u Evropi skočila je danas preko 10 procenata, čime je dostigla najvišu vrijednost od 28. jula.

Nijemci moraju da štede više gasa od svih u EU

Njemačka će morati, na osnovu plana Evropske komisije, najviše da štedi gas.

Njemačka: Nije dovoljno tuširanje hladnijom vodom

Evropska unija hoće da smanji svoju potrošnju gasa za najmanje 15 odsto, a Njemačka mora vjerovatno da uštedi još i više. Kako da se to postigne? Apeli nisu dovoljni.

Orban prihvatio ograničenje potrošnje gasa

BEČ - Evropsko jedinstvo je važno tako da Mađarska prihvata hitan plan Evropske unije za ograničenje potrošnje gasa, pošto se zemlje članice pripremaju za dalje smanjenje isporuka ruskog gasa, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Lajen: Evropa spremna da se suoči s prekidom isporuke gasa

BRISEL - Predsjednica Evropske komiske Ursula fon der Lajen pozdravila je političku odluku Savjeta EU kojom se prihvata prijedlog o samnjenju potrošnje gasa u Evropi i priprema za nastupajuću zimu.

Habek protiv puštanja u rad gasovoda Sjeverni tok 2

Njemački vicekancelar i ministar za ekonomiju i klimatske mjere Robert Habek izjavio je da se nada da će Njemačka moći da izađe na kraj s energetskom krizom bez nastavljanja projekta gasovoda Sjeverni tok 2.

Sijarto: Mađarska preduzela mjere da primi dodatne količine gasa

MOSKVA - Mađarska je preduzela mjere da primi dodatne količine gasa sa južne strane i preko interkonektora na granici sa Austrijom i Slovačkom, rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Rusija diverzifikuje izvoz gasa ako ga Evropa ne bude htjela

NJUJORK - Rusija će diverzifikovati svoj izvoz energenata, ako u Evropi nedostaje interesovanja za kupovinu gasa, rekao je prvi zamjenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

Predsjednik Udruženja poslodavaca: Njemačka pred najvećom krizom ikada

BERLIN - Nalazimo se pred najvećom krizom koju je zemlja ikada vidjela, upozorava predsjednik Udruženja poslodavaca Njemačke (BDA) Rajner Dulger.

Kada Njemačka prestaje sa nabavkom ruskog uglja i nafte

BERLIN - Njemačka će u potpunosti prestati kupovati ruski ugalj od 1. avgusta i rusku naftu od 31. decembra ove godine te će doživjeti veliku promjenu kada se radi o izvorima snabdijevanja energijom, rekao je zamjenik ministra finansija Joerg Kukies na konferenciji u Sidneju, piše DPA.

Rusija razmatra slanje gasa u Evropu preko Ukrajine i poslije 2024.

MOSKVA - Rusija će razmotriti nastavak slanja gasa u Evropu preko Ukrajine i nakon 2024. godine kada ističe sadašnji ugovor, sve dok evropske zemlje i dalje budu tražile ruski gas i ukrajinski nacionalni tranzitni sistem bude funkcionisao, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, prema navodima agencije RIA novosti.

Sijarto: Nismo za uvođenje gasnog embarga Rusiji

BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada odbija da razgovara o mogućnosti uvođenja gasnog embarga Rusiji, rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Austrijska ministarka: 21. jul kritični datum za cijelu Evropu

BEČ - Zbog remonta na gasovodu Sjeverni tok 1, čiji početak je zakazan za danas, i Austrija će dobijati manje isporuke ruskog gasa, rekla je ministarka energetike Leonore Gevesler, koja smatra da će 21. jul, kada je planiran završetak radova, biti kritični datum za snabdijevanje gasom cijele Evrope.

Gas u Evropi još skuplji

Cijena gasa u Evropi porasla je danas na skoro 1.820 dolara za 1.000 kubnih metara na otvaranju trgovanja, prema podacima sa londonske ICE berze.

Najčitanije