Heljda

Ove tri žitarice oporavljaju crijeva

Ako pratite trendove u ishrani ili ako ste pobornik zdravije, nutritivno bogatije ishrane onda su vam dobro poznate takozvane pseudožitarice koje su odlična alternativa za pšenicu. Riječ je o heljdi, amarantu i kinoi - namirnicama koje sa pravom zaslužuju svoje mjesto na našoj trpezi.

Ovaj napitak je spas za digestivni trakt

Kada se u crijevima nataloži prevelika količina toksina, cijeli organizam je na udaru.

Tajna zdravog sna leži u ljuskicama heljde i pira

Od žitnih polja, preko mlina i posebnih sala za propuhivanje pa sve do svilenih i pamučnih tkanina u koje se pune, put je koji ljuskice heljde i pira prođu kako bi stigle do najljepših i najzdravijih snova u obliku jastuka Pulvinaris.

Uzgoj spelte i heljde šansa za Trebinje

TREBINJE - Trebinje, ali i cijela Republika Srpska imaju dobre preduslove za razvoj organske proizvodnje u poljoprivredi, iako se ona ni u Srpskoj, niti u BiH, ne razvija onako snažno kako se to radi u državama regiona.

Prednosti konzumiranja heljde

Heljda je poznata kao saveznik za dobro pamćenje i vitkost.

Petrovački proizvođači u problemu: Proizvodnja heljde pred gašenjem

BOSANSKI PETROVAC - Proizvodnja heljde na području općine Bosanski Petrovac nalazi se pred gašenjem nakon što je urod ove godine u potpunosti podbacio usljed loših vremenskih prilika, a proizvođači su ostali bez pomoći nadležnih institucija.

Portret namirnice: Heljda

Heljda (Fagopyrum esculentum) prema botaničkoj klasifikaciji nije žitarica, ali se svrstava u tu grupu namirnica zbog sličnosti hranjivog sastava i načina pripreme.

Najčitanije