Izbori

Vlada FBiH dočekuje izbore u tehničkom mandatu - četiri godine poraza demokratije

SARAJEVO - Navršava se osam godina kako u aktuelnoj Vladi FBiH, s tek ponekom izmjenom, sjede isti ministri, koji su već četiri godine u tehničkom mandatu, što analitičari tumače kao poraz demokratije

Šarović: Srpskoj su potrebni mir, stabilnost i razvoj

PRIJEDOR - Mir, stabilnost, razvoj, to je ključna poruka koju šaljemo, jer je to ono što u ovom teškom trenutku nedostaje Republici Srpskoj, poručio je Mirko Šarović, kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, tokom posjete Prijedoru.

Koalicija "Pod lupom" objavila videa o izbornim nepravilnostima

SARAJEVO - Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" u periodu prije opštih izbora, koji su zakazani za 2. oktobar, nastoji informisati građane o najučestalijim izbornim nepravilnostima s ciljem da ih, ukoliko ih uoče, prijave radi njihovog blagovremenog otklanjanja ili sankcionisanja onih koji su ih napravili.

Počinje izborna trka: Kampanja kakvu uređena društva ne poznaju

SARAJEVO, BANJALUKA - Predizborna kampanja za predstojeće opšte izbore u BiH počinje sutra, a analitičari, uoči trke za glasove, ne očekuju ništa novo, već će, kako kažu, kandidati građanima nuditi reciklirana obećanja, a svoje političke protivnike će "udarati ispod pojasa".

Pogledajte kako izgleda štampanje glasačkih listića za izbore u oktobru

Štampanje 14 miliona glasačkih listića za opšte izbore u Bosni i Hercegovini je počelo, a Centralna izborna komisija objavila je video kako to izgleda.

Austrijska "Partija piva" prva prikupila potpise za kandidaturu

BEČ - Lider "Partije piva" Dominik Vlazni, poznatiji pod umjetničkim imenom Marko Pogo, prvi je danas predao dovoljan broj potpisa podrške za kandidaturu za predsjednika Austrije.

Analiza: Šta se može očekivati od kampanje za opšte izbore u BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - Manje od mjesec dana je ostalo do početka predizborne kampanje u BiH. U praksi to znači samo jedno: desetine političkih subjekata kreću u trku za glasove i političke poene, koji će ih ili vinuti na javnu scenu ili ostaviti da u naredne četiri godine smisle bolji način kako doći do što boljeg mjesta u republičkim ili državnim jaslama.

DNS zbog Nešića kažnjen s 3.500 maraka

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH kaznila je danas četiri politička subjekta zbog plaćenog političkog oglašavanja, koje je, prema Izbornom zakonu BiH, zabranjeno prije početka izborne kampanje.

Da li bi podizanje cenzusa uozbiljilo izborni proces?

SARAJEVO - Jedna od korisnih izmjena u izbornom zakonodavstvu bilo bi podizanje izbornog praga na sedam odsto u dva izborna ciklusa, nakon čega bi se cenzus automatski snizio na pet odsto i ostao na tom nivou. Na ovaj način bi se riješilo zarobljavanje institucija od tzv. DJL stranaka (društvo jednog lica) koje za "ruku" dobijaju javne kompanije, institucije i ministarstva na upravljanje.

Četvrti parlamentarni izbori u Bugarskoj u posljednje dvije god

SOFIJA - Nakon kolapsa koalicione vlade reformskog premijera Kirila Petkova u junu, bugarski predsjednik Rumen Radev odredio je ponedjeljak, 2. oktobar, kao datum održavanja četvrtih parlamentarnih izbora za manje od dvije godine.

Nedeljko Čubrilović nosilac liste DEMOS-a u izbornoj jedinici tri

BANJALUKA - Nosilac liste DEMOS-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici tri je predsjednik stranke Nedeljko Čubrilović, koji je i predsjednik parlamenta Srpske u dva mandata, saopšteno je iz DEMOS-a.

Borba za glasove ne zna za godišnji odmor

BANJALUKA, SARAJEVO - Ni u predstojeća dva mjeseca u BiH neće nedostajati oštre političke retorike, jer borba za glasove ne zna za godišnji odmor, čija sezona je već počela.

CIK: Izborna kampanja počinje 2. septembra

SARAJEVO - Izborna kampanja za opšte izbore u Bosni i Hercegovini počinje 2. septembra i traje do početka izborne tišine, do 1. oktobra, saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Gustavo Petro prvi ljevičarski predsjednik Kolumbije

BOGOTA - Ljevičar Gustavo Petro, bivši gradonačelnik Bogote i nekadašnji gerilski borac pobijedio je na predsjedničkim izborima u Kolumbiji.

Mediji: Bez apsolutne većine Makron suočen s teškoćama

PARIZ - Koalicija Zajedno predsjednika Francuske Emanuela Makrona osvojila je 245 poslaničkih mandata u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj i taj skor je daleko slabiji od očekivanog osvajanja apsolutne većine, kao na prethodnim izborima 2017. godine.

Najčitanije