Javne nabavke

DF-ov zakon o javnim nabavkama jalov posao

SARAJEVO - Čini se da će novi prijedlog zakona o javnim nabavkama BiH, koji je drugi put u parlamentarnu proceduru uputila Demokratska fronta (DF), teško dobiti podršku s obzirom na to da se stavovi političkih stranaka nisu promijenili.

EU poručila vlasti u BiH: Istražiti zloupotrebe u vrijeme epidemije

SARAJEVO - Delegacija EU i šefovi misija država članica EU u BiH poručili su da od vlasti iz cijele BiH očekuju da pravilno istraže i pokrenu postupke pred nadležnim sudovima u slučaju bilo kakvih sumnji o zloupotrebi sredstava u procesu javnih nabavki, uključujući i onih za vrijeme odgovora na epidemiju virusa korona (kovid-19).

Pokrenut još jedan monitoring nabavke respiratora

SARAJEVO - Agencija za javne nabavke BiH saopštila je da je pokrenula još jedan monitoring, odnosno praćenje postupka javne nabavke povezan s nabavkom respiratora, u namjeri preventivnog djelovanja na sprečavanju mogućeg kršenja Zakona o javnim nabavkama, "a s obzirom na to da je prema mišljenju javnosti riječ o jednoj od trenutno najvažnijih nabavki".

Pravna zaštita u postupcima javnih nabavki pred Kancelarijom za razmatranje žalbi BiH

SARAJEVO - Kancelarija za reviziju institucija Bosne i Hercegovine je proveo reviziju učinka na temu "Pravna zaštita u postupcima javnih nabavku pred Kancelarijom za razmatranje žalbi BiH".

Rekord u BiH: Grad Mostar kupuje auto od 125.000 KM

BANJALUKA - Grad Mostar krajem oktobra raspisao je tender za nabavku vozila vrijednog 125.000 KM bez PDV-a, i ukoliko se ova javna nabavka realizuje to će biti rekord u posljednje tri godine u BiH kada su u pitanju javne nabavke u BiH koje se odnose na nabavku vozila.

"Bez kontrole spiskane milijarde maraka u BiH"

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako predstavnici Delegacije EU, Ambasade SAD i drugih institucija već godinama upozoravaju da se u BiH milijarde maraka troše bez ikakvog nadzora javnosti, već pet godina set amandmana na Zakon o javnim nabavkama sakuplja prašinu.

Milionski gubici na javnim nabavkama bez ijedne sankcije

SARAJEVO - Već godinama institucije na svim nivoima u BiH imaju problem s netransparentnim i nezakonitim vršenjem javnih nabavki, što pokazuju i brojni revizorski izvještaji, ali, nažalost, sankacije po tom pitanju izostanu i na kraju to samo ostane revizorska konstatacija.

FBiH za kafu i voće izdvaja 145.000 maraka

SARAJEVO - Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine objavila je na portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine obavještenja o dodijeljenim poslovima nabavke hrane i pića za budžetsku 2019. i budžetsku 2020. godinu.

Fond zdravstva RS kupuje robu i usluge u vrijednosti 160 miliona KM

BANJALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS planira u ovoj godini na javne nabavke potrošiti 160,8 miliona KM bez PDV-a. Od tog iznosa, 158,6 miliona KM namijenjeno je zdravstvenim ustanovama, a 2,2 miliona za FZO.

U postupcima javnih nabavki najveći kriminal, a nema optužnica

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako je javna tajna da je u postupcima javnih nabavki najveći kriminal, što je u određenoj mjeri utvrđeno i nedavnom revizijom učinka, Tužilaštvo BiH godinama unazad nije podiglo nijednu optužnicu zbog kršenja zakona prilikom sprovođenja tendera.

Milioni za javne nabavke potrošeni nezakonito

SARAJEVO - Vijeće ministara i institucije BiH nisu preduzeli potrebne mjere kako bi osigurali efikasnu realizaciju ugovora o javnim nabavkama.

Kancelarija za reviziju: Nije bilo transparentnosti javnih nabavki

SARAJEVO - Nalazi Kancelarije za reviziju institucija BiH pokazali su da Savjet ministara nije obezbijedio uspostavljanje transparentnog sistema praćenja realizacije ugovora koji bi svim zainteresovanim stranama na jednom mjestu obezbijedio pouzdane informacije o realizaciji ugovora o javnim nabavkama u institucijama BiH.

BiH rekorder u regionu po žalbama na javne nabavke

SARAJEVO, BANJALUKA - Bosna i Hercegovina rekorder je u regionu kada su u pitanju žalbe na postupke javnih nabavki, koji vrlo često traju i duže od godinu, ali i po broju članova komisije koji to rješavaju.

Milionske uštede ostale na partijskom obećanju

BANJALUKA - Još nema nikakvog napretka u ispunjavanju dogovora od strane političkih partija da će usvojiti amandmane na Zakon o javnim nabavkama koje su predložile nevladine organizacije.

Revizija utvrdila kašnjenja u 90 odsto javnih nabavki

SARAJEVO - Revizija učinka javnih nabavki u institucijama BiH pokazala je da postupci nabavke nisu blagovremeni i da kasne, što uzrokuje društvene i ekonomske posljedice te se u određenim slučajevima otvara prostor i za korupciju.

Najčitanije