Klima

Krivili pljačkaše, sad otkriven razlog izumiranja ptica prije 40.000 godina

Za izumiranje australijskih ptica thunderbird koje liče na orla prije 40.000 godina ranije su okrivljeni pljačkaši i bolest kostiju, ali nova istraživanja otkrivaju da je izumiranje moglo biti posljedica nečeg daleko prizemnijeg, a to je da su jednostavno bili prespori da se prilagode klimatskim promjenama.

Čelnik Evropske svemirske agencije o klimi: Vidimo ekstreme koji nisu bili uočavani

Čelnik Evropske svemirske agencije (ESA) Josef Aschbacher upozorava da bi posljedice ekonomska krize izazvane problemima sa snabdijevanjem energentima mogle biti sitne u poređenju s posljedicama šteta od toplotnih talasa i suše te poziva na hitnu akciju u borbi protiv klimatskih promjena.

Poplavljena Dolina smrti, bujice u "zemlji ekstrema" jednom u 1.000 godina

Nedavne jake kiše u Dolini smrti izbacile su krhotine preko puteva, oštetile infrastrukturu i odnijele automobile. Meteorolozi za taj događaj kažu da se dešava jednom u 1.000 godina.

Do 2100. temperature u SAD kao na Bliskom istoku

Nekontrolisano zagrijavanje planete donijeće nevjerovatne temperaturne promjene širom svijeta, a, primjera radi, mnogi gradovi u SAD suočavaće se s temperaturama koje danas vladaju na Bliskom istoku.

Evropa nije spremna na topliji svijet

Evropa nije bila spremna za ekstremne vrućine koje je doživjela ovog jula, piše Politico.

"Apokalipsa" topi glečere u Italiji, na 2.000 metara preko 25 stepeni

U Italiji mjesecima ne pada kiša, presušuju rijeke, izbijaju požari, a na poznatim italijanskim Alpima dnevne temperature kakve do sada nisu zabilježene.

Negativne posljedice korišćenja klime tokom noći

Visoke temperature traju već nekoliko dana i svaki izlazak iz kuće, ne samo da je naporan, već je i opterećujuć. Maltene je nemoguće napraviti jedan korak bez da se kompletno preznojite, a tuširanje od po nekoliko puta dnevno se podrazumijeva.

Kako klimatske promjene utiču na toplotne talase

Ljudi širom planete doživljavaju dramatične toplotne talase, smrtonosne poplave i šumske požare kao posljedicu klimatskih promjena.

Moramo se navići na novu klimu i jedno od najtoplijih ljeta

BEOGRAD - Srbiju i Beograd očekuje jedno od najtoplijih ljeta koje se ikada dogodilo kod nas, rekao je klimatolog, profesor dr Vladimir Ðurjević, i naglasio da svi moramo da se naviknmo na novu klimu i klimatske promjene, koje u našem regionu napreduju brže nego u ostatku svijeta.

Istraživači predlažu radikalnu metodu za suzbijanje efekata klimatskih promjena

Tim istraživača sa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) istražuje radikalnu metodu za suzbijanje efekata klimatskih promjena. Kako su naveli u saopštenju za medije, predlažu da se koristi flota "svemirskih mjehurića", površine Brazila, koja će iz svemira da odbija sunčevu svjetlost od Zemlje.

Kako uz pomoć ventilatora dobiti efekat klime

Klima jeste savršeno rješenje za vrele dane, ali neki je nemaju u svakoj sobi ili je jednostavno ne vole. Ipak, tu je stari dobri ventilator i jedan trik koji je postao viralan.

Od čega se sastoji klima-uređaj i koliko povećava potrošnju goriva

Održavanje podnošljive temperature u kabini automobila tokom putovanja postaje ključno kada dođe ljeto. Nije dobro dramatično spuštati temperaturu, ali putovanje kada je u kabini 32, 33 stepena postaje izuzetno zahtjevno za vozača i putnike. Sa kapima znoja koje se slivaju, nervoza raste eksponencijalno.

"Klimatske promjene su veća prijetnja od rata"

Predstavnici Fidžija su upozorili na azijskom bezbjednosnom samitu da klimatske promjene predstavljaju veću prijetnju za Pacifik od vojnih tenzija.

Istraživanje: Klimatske promjene donose nove viruse

​Za viruse na planeti ovo je vrijeme nezapamćenih mogućnosti.

Klimatske promjene Amerikance koštaju više od vojske

Poplave, suše, šumski požari i uragani pojačani klimatskim promjenama mogli bi da koštaju američki savezni budžet oko dva biliona dolara svake godine, što predstavlja gubitak od 7,1 odsto godišnjeg prihoda, i to do kraja vijeka, saopštila je Bijela kuća. To je više od godišnjeg vojnog budžeta SAD, koji iznosi 782 milijarde dolara.

Najčitanije