Lava

Otkrivena podzemna vatrena rijeka koja "hrani" vulkane širom svijeta

Ogromna podzemna rijeka lave, nalik na razgranato stablo drveta, koji "hrani" mnoge vulkane na Zemlji, mapirana je zahvaljujući međunarodnom timu naučnika.

Novi potok lave prijeti kućama na La Palmi

MADRID - Novi potok lave slijeva se niz vulkan Kumbra Vijeha na Kanarskim ostrvima i prijeti da prekrije kuće i imanja u gradu Lod Ljanos de Aridane zbog čega je evakuisano oko 800 ljudi.

Vulkan na La Palmi izbacuje blokove lave veličine zgrade

LA PALMA - Blokovi rastopljene lave veličine trospratne zgrade kreću se danas niz padinu vulkana na španskom ostrvu La Palma, gdje je zabilježena i serija potresa, tri sedmice nakon erupcije.

Raste ostrvo La Palma zbog ulivanja lave u okean

MADRID - Površina španskog ostrva La Palma nastavlja da se povećava usljed ulivanja lave u Atlantski okean i stvrdnjavanja u dodiru s vodom, saopštili su danas naučnici EU.

Lava progutala crkvu

LA PALMA - Lava iz vulkana Kumbre Vieha na kanarskom ostrvu La Palma progutala je crkvu koja se nalazila na putu lave ka moru.

Katanija pod pepelom, Etna lavu bacala do 1.000 metara u visinu

RIM - Zbog debelog sloja pepela koji izbacuje vulkan Etna, a koji se tokom noći nataložio na ulice i krovove kuća Katanije i okolnih mjesta, lokalne vlasti upozorile su stanovništvo da budu oprezni, jer su ulice klizave i opasno je ići kolima i pješice, javlja agencija Agi.

Otkrivena "planeta lave", sposobna da stvori novu atmosferu

Neobična planeta GJ 1132 b, koja kruži oko patuljaste zvijezde udaljene oko 41 svjetlosnu godinu od Zemlje, očigledno je u jednom trenutku izgubila atmosferu kako bi stvorila novu. Sumnja se da je trenutna atmosfera planete proizvod vulkanske aktivnosti, na koju je vjerovatno uticao odnos planete i zvijezde.

Etna ponovo aktivna

RIM - Vulkan Etna na italijanskom ostrvu Siciliji ponovo je proradio izbacujući lavu i pepeo, drugi put u posljednjih nekoliko dana.

Erupcija vulkana na ostrvu Java

DŽAKARTA - Vulkan Merapi proradio je jutros na ostrvu Džakarta, u Indoneziji.

Etna izbacuje lavu i pepeo

Vulkan Etna, na Siciliji, u Italiji, ponovo je aktivan.

Havaji: Proradio vulkan, povrijeđeno 23 turista

HONOLULU - Eksplozija izazvana lavom na havajskom Velikom ostrvu izbacila je rastopljene stijene u okean, a jedna od njih pala je na brod sa turistima i povrijedila 23 osobe, saopštili su danas zvaničnici.

Lava na Havajima za noć uništila stotine kuća

HONOLULU - Lava iz vulkana Kialuea na Havajima uništila je više stotina kuća u ruralnoj oblasti Velikog ostrva, saopštila je portparolka havajskih okružnih vlasti Dženet Snajder.

Lava iz vulkana na Havajima uništila 117 kuća

HONOLULU - Lava je, nakon erupcije u ponedjeljak iz vulkana Kilauea na Havajima, uništila 117 kuća u ruralnoj oblasti Velikog ostrva, saopštila je portparolka havajskih okružnih vlasti Dženet Snajder.

Lava stigla do okeana

HONOLULU - Lava iz vulkana Kiluaea na Velikom ostrvu na Havajima stigla je do okeana i predstavlja novu opasnost po zdravlje stanovnika.

Timur Čerkez uspješno savladao Ocean Lava Montenegro 2018.

Sarajlija Timur Čerkez jedan je od tri najmlađa triatlonca koji su juče u Kotoru,uspjeli završiti trku na dugoj distanci - Ocean Lava Montenegro 2018, u jakoj internacionalnoj konkurenciji od 480 učesnika.

Najčitanije