Lijek

Lijek će najbolje djelovati ako ste u ovom položaju, sugeriše studija

Nova studija pod nazivom "Računarsko modeliranje rastvaranja lijeka u ljudskom želucu: Efekti držanja i gastropareze na bioraspoloživost lijeka, objavljena u naučnom časopisu Physics of Fluids, sugeriše da je najbolje da, kada uzimate tabletu, legnete bočno na desnu stranu.

Koje lijekove ne treba uzimati s bananama, sirom i čokoladom

Stručnjaci su objasnili koje lijekova ne treba uzimati s određenim namirnicama.

Kako lijekovi znaju u koji dio tijela treba da idu

Kada uzimate aspirin protiv glavobolje, kako aspirin zna da doputuje do vaše glave i ublaži bol? Farmaceuti kažu da ne zna, ali kako nam onda na kraju prestane glavobolja ili spadne temperatura?

Jeftiniji lijekovi čekaju novog člana Nadzornog tijela

BANJALUKA - Izmjena Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH čeka na imenovanje novog člana Nadzornog tijela nad primjenom ovog pravilnika.

Mali Vukan primio najskuplji lijek na svijetu

Devetomjesečni Vukan Stoiljković iz Vranja, koji boluje od ozloglašene spinalne mišićne atrofije, primio je u utorak najskuplji lijek na svijetu zolgensmu, objavila je njegova porodica na Facebooku.

Recept za lijek protiv anemije

Anemija je stanje koje nastaje kada organizam nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca koja bi prenijela kiseonik u sve dijelove tela. Zbog toga se možete konstantno osjećati umorno i slabo.

Čak i pčelinji otrov može biti lijek

TREBINJE - Trebinjski pčelari, ali i cjelokupno stanovništvo, osim meda, nedovoljno koriste i druge pčelinje proizvode koji su vrlo korisni i u liječenju i preventivnom djelovanju protiv različitih bolesti, a takva situacija može se promijeniti jedino edukacijom i jednih i drugih.

3 magična lijeka iz prirode

Od anemije pati gotovo 10 odsto cjelokupne populacije. Dok je kod nekih prolazan problem, kod drugih je hroničan. Postoje dva najčešća uzroka ovog stanja: smanjena proizvodnja crvenih krvnih zrnaca i povećan gubitak i uništavanje crvenih krvnih zrnaca.

Vučić: Nova lista inovativnih lekova, najveća ulaganja do sada

BEOGRAD - Predsjednik Aleksandar Vučić najavio je večeras da će biti objavljena nova lista inovativnih lijekova, navodeći da će do sada u liječenje nekih od najozbiljnih oboljenja biti uloženo čak 53 miliona evra, što je dvostruko više nego 2020. godine, kada je najviše novca bilo uloženo.

Najsavremeniji lijek protiv korone stigao u Srbiju

​BEOGRAD - Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Srbiju danas stigao prvi kontingent lijeka protiv virusa korona Paxlovid.

EMA: Za nekoliko nedjelja u upotrebi Fajzerov lijek protiv korone

AMSTERDAM - Evropska agencija za lijekove (EMA) započela je procjenu oralnog antivirusnog lijeka pakslovida kompanije Fajzer Evropa, a do uslovnog odobrenja i stavljanje lijeka u promet moglo bi da dođe po ubrzanoj proceduri za nekoliko nedjelja, navode u sjedištu EMA.

Kako se izboriti s mamurlukom i da li se "klin izbija klinom"

Mnogi u novogodišnjoj noći pretjeraju s alkoholom, a sutradan valja "sanirati štetu". Mnogo je načina i "recepata" kako ublažiti posljedice veće konzumacije alkohola.

Fajzerov antikovid lijek odobren za starije od 18 godina u Britaniji

LONDON - Britanija je odobrila Fajzerov lijek za kovid-19 za pacijente starije od 18 godina, koji imaju blagu infekciju ili kod kojih postoji visok rizik od pogoršanja bolesti.

Kupine liječe najčešće bolesti

​Kupina bi mogla da ponese epitet prirodnog lijeka protiv posljedica kovida.

U Americi odobrena upotreba lijeka za liječenje kovida

NJUJORK - Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) danas je oficijelno odobrila stavljanje u upotrebu tablete koja može spriječiti ozbiljne komplikacije od korona virusa.

Najčitanije