Majmunske Boginje

SZO procjenjuje proglašavanje vanredne situacije zbog majmunskih boginja

ŽENEVA - Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sastaju se danas kako bi procijenili da li epidemiju majmunskih boginja treba proglasiti za vanrednu situaciju po javno zdravlje od međunarodnog značaja, kao što je to bio slučaj sa pandemijom kovid-19, prenosi Rojters.

London: Vakcine protiv majmunskih boginja za homoseksualce

LONDON - U pokušaju da se suzbije najveća epidemija majmunskih boginja izvan Afrike, iz britanskog javnog zdravstva je najavljena mogućnost da se vakcine obezbijede za homoseksualce i biseksualne muškarce koji su izloženi najvećem riziku da se zaraze tom bolešću.

Prvi slučај mајmunskih bоginjа u Srbiji

BEOGRAD - U Srbiјi је rеgistrоvаn prvi impоrtоvаn - pоtvrđеn slučај оbоlijеvаnjа оd bајmunsкih bоginjа, objavljeno je na stranici Instituta za javno zdravlje Srbije.

SZO zbog diskriminacije mijenja ime majmunskih boginja

BEČ - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) najavila je da će preimenovati virus majmunskih boginja, kojim se ove godine zarazilo više od 1.600 ljudi u 39 zemalja, smatrajući da trenutno ime može da djeluje stigmatizujuće.

Prvi slučaj majmunskih boginja i u Slovačkoj

PREŠOV - Pacijentkinja za koju se pretpostavlja da boluje od majmunskih boginja primljena je danas na odjeljenje infektologije u bolnici u slovačkom gradu Prešov, potvrdila je bolnica za novinsku agenciju TAS R.

SZO vanredno zasijeda zbog majmunskih boginja

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija je za 23. jun sazvala sastanak Komitet za hitne slučajeve, na kome treba da bude procijenjeno da li širenje majmunskih boginja predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje u međunarodnim okvirima.

Brisel naručio 109.000 vakcina protiv majmunskih boginja

BRISEL - Evropska komisija potpisala je danas ugovor sa danskom biotehnološkom kompanijom "Bavarijan nordik" o kupovini 109.090 doza vakcina protiv majmunskih boginja zbog ubrzanog širenja virusa koji izaziva ovo oboljenje.

SZO saopštila trenutni broj zaraženih majmunskim boginjama

LONDON - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je više od 1.000 slučajeva majmunskih boginja prijavljeno toj organizaciji u trenutnoj epidemiji van afričkih zemalja.

Amerika podigla nivo uzbune zbog majmunskih boginja: "Nosite maske"

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti podigao je u ponedjeljak nivo uzbune zbog majmunskih boginja te je preporučio nošenje maski tokom putovanja, ali upozorava da nije riječ o istom nivou zabrinutosti kao u slučaju virusa korona.

Registrovan prvi slučaj majmunskih boginja u Mađarskoj i Norveškoj

BUDIMPEŠTA - Mađarska je prijavila prvi slučaj zaraze virusom majmunskih boginja, izjavila je direktor Nacionalnog zdravstvenog centra Sesilija Miler, a prvi slučaj zaraze registrovan je i u Norveškoj.

Prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja u Nigeriji

ABUDŽA - U Nigeriji je potvrđen prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja ove godine kod pacijenta sa komplikovanim zdravstvenim stanjem, saopštila je nacionalna Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

SZO: Majmunske boginje su umjereni rizik za javno zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da majmunske boginje trenutno predstavljaju "umjereni rizik" za javno zdravlje na globalnom nivou, nakon što su zabeleženi slučajevi u državama u kojima ih dosad nije bilo.

SZO o širenju majmunskih boginja: Ne znamo da li samo vidimo vrh ledenog brijega

ŽENEVA - Šefica odjeljenja za pandemije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) Silvi Brian kaže da se "neobično" širenje virusa majmunskih boginja može lako obuzdati pravim mjerama.

Razvijen PCR test za majmunske boginje

Švajcarski farmaceutski gigant Roš objavio je da je razvio PCR testove za detektovanje virusa majmunskih boginja, poslije pojave više slučajeva u regionima u svijetu gdje ta bolest nije uobičajena.

Nema bojazni od majmunskih boginja, potreban samo oprez

​BANJALUKA, SARAJEVO - Širenje majmunskih boginja, čije prisustvo je juče potvrđeno i u Sloveniji, ne treba da zabrinjava građane BiH jer je riječ o bolesti sa malom smrtnosti koja se relativno teško prenosi, ali je ipak potrebno proaktivno djelovati.

Najčitanije