Majmunske Boginje

Šekler: SZO da se izjasni o rizicima Evroprajda zbog majmunskih boginja

BEOGRAD - Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler kaže da bi SZO u Srbiji trebalo da iznese stav o rizicima održavanja Evroprajda u Beogradu zbog majmunskih boginja, bolesti koja se dominantno širi seksualnim putem među muškarcima.

Njemačka zabilježila prvi slučaj majmunskih boginja kod djeteta

BERLIN - U Njemačkoj je otkriven prvi slučaj majmunskih boginja kod djeteta, a riječ je četvorogodišnjoj djevojčici koja je zaražena ovim virusom, objavio je danas institut "Robert Koh" iz Berlina.

SAD proglasile vanredno stanje u javnom zdravstvu zbog majmunskih boginja

VAŠINGTON - Sjedinjene Države proglasile su vanredno stanje u javnom zdravstvu zbog majmunskih boginja, rekao je u četvrtak ministar zdravstva, čime se očekuje da će osloboditi dodatna sredstva za borbu protiv te bolesti.

Dvije osobe u FBiH imaju kliničku sliku majmunskih boginja, čeka se potvrda

SARAJEVO - Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu dva pacijenta imaju razvijenu kliničku sliku majmunskih boginja, a to treba i dijagnostički potvrditi, saopšteno je Feni iz Pres-službe KCUS-a.

Vanredno stanje i u Kaliforniji zbog majmunskih boginja

SAKRAMENTO - Kalifornija je druga savezna američka država koja je proglasila vanredno stanje zbog majmunskih boginja.

Prvi slučaj majmunskih boginja u Crnoj Gori

PODGORICA - U Crnoj Gori je registrovan prvi slučaj majmunskih boginja, saopšteno je iz Instuitituta za javno zdravlje (IZJ) Crne Gore.

U Sloveniji dosad potvrđeno 35 slučajeva majmunskih boginja

LJUBLJANA - Ukupno 35 slučajeva majmunskih boginja u Sloveniji potvrđeno je otkako je prvi slučaj prijavljen u maju, saopštio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje.

Vanredna situacija u San Francisku zbog majmunskih boginja

SAN FRANCISKO - San Francisko proglasio je vanrednu situaciju zbog porasta broja slučajeva majmunskih boginja u tom američkom gradu i zbog nedostatka vakcina.

Proglašena globalna zdravstvena vanredna situacija zbog majmunskih boginja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je epidemiju majmunskih boginja globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

Otkriven još jedan slučaj majmunskih boginja u Srbiji

BEOGRAD - Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je registrovan još jedan slučaj zaraze majmunskim boginjama, šesti ukupno.

Sumnja se na prvi slučaj majmunskih boginja u BiH

​SARAJEVO - Pacijent kod kojeg se sumnja na majmunske boginje, javio se u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

SZO: Neophodna hitna akcija za sprečavanje širenja majmunskih boginja

​ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas na hitnu akciju sprečavanja širenja majmunskih boginja u Evropi, uz napomenu da je broj oboljelih utrostručen u protekle dvije sedmice.

SZO o majmunskim boginjama: Da li su globalna opasnost?

LONDON - Majmunske boginje još nisu globalna zdravstvena opasnost, presudila je, poslije dvodnevne rasprave Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), iako je generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus rekao da je duboko zabrinut zbog izbijanja zaraze.

SZO procjenjuje proglašavanje vanredne situacije zbog majmunskih boginja

ŽENEVA - Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sastaju se danas kako bi procijenili da li epidemiju majmunskih boginja treba proglasiti za vanrednu situaciju po javno zdravlje od međunarodnog značaja, kao što je to bio slučaj sa pandemijom kovid-19, prenosi Rojters.

London: Vakcine protiv majmunskih boginja za homoseksualce

LONDON - U pokušaju da se suzbije najveća epidemija majmunskih boginja izvan Afrike, iz britanskog javnog zdravstva je najavljena mogućnost da se vakcine obezbijede za homoseksualce i biseksualne muškarce koji su izloženi najvećem riziku da se zaraze tom bolešću.

Najčitanije