Mpc

Gromoglasan aplauz nakon poruke patrijarha Porfirija u Skoplju

SKOPLJE - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je danas u hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju da Sabor SPC prihvata i blagosilja autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i da sada slijedi razrada svih tehničo-organizacionih detalja za svečano proglašenje zvaničnog akta autokefalnosti.

Počela liturgija za obnovu kanonskog jedinstva SPC i MPC

BEOGRAD - Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služe danas u Hramu Svetog Save u Beogradu svetu arihejerejsku liturgiju, čime će se uspostaviti liturgijsko i kanonsko opštenje dvije sestrinske crkve u skladu s odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, saopštila je SPC.

Poglavar MPC i tri mitropolita dolaze u Beograd

SKOPLJE - Poglavar Makedonske pravoslavne crkve Stefan i tri najstarija mitropolita putuju sutra u Beograd na zajedničku liturgiju sa patrijarhom srpskim Porfirijem i srpskim arhijerejima, odlučio je danas Sveti sinod MPC na vanrednoj sjednici, prihvatajući poziv SPC, prenosi Telma.mk.

I Zaev traži autokefalnost kanonski nepriznate MPC-OA

SKOPLJE - Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, u pismu vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, zatražio je podršku u priznavanju autokefalnog statusa kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve-Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).

Najčitanije